BOEnK

Ook in dit corona-jaar is de 2de verdieping van Bibliotheek De Krook midden juni 'the place to be' voor iedereen die geboeid is door boeken gemaakt - van vorm tot inhoud - door kunstliefhebbers. 

De expo BOEnK van Academie voor Beeldende Kunst DKO van Gent is te bezichtigen op de kunstboekenafdeling, 2e verdieping, van donderdag 17 juni t.e.m. zaterdag 26 juni van 13u tot 19u.

 

BOEnK

Van strips over kunstenaarsboek tot kijkdoos: het geïllustreerde boek herbekeken

Na de felgesmaakte expo A.Book in 2019 slaan De Krook en de vierdejaarsstudenten van de Academie voor Beeldende Kunst DKO van Gent opnieuw de handen in elkaar voor het maken van een nieuwe tentoonstelling rond het kunstenaarsboek.

Van kunstenaarsboeken...

Deze keer wordt het begrip kunstenaarsboek opengetrokken in de breedst mogelijke zin van het woord. In deze tweede editie worden niet enkel kunstenaarsboeken getoond van de studenten Vrije Grafiek, maar ook strips en geïllustreerde verhalen van de afdeling Illustratie en Beeldverhaal. Ondanks het misschien meer toegankelijke en toegepaste karakter van deze boeken kunnen we gerust stellen dat ze op beeldend vlak evenwaardig zijn aan hun tegenhangers uit de vrije kunsten, nl. het kunstenaarsboek.

... tot kijkdozen

Bij deze editie gaan sommige studenten nog een stapje verder. Aangezien een kunstenaarsboek in essentie een verzameling aan beelden en eventueel teksten is binnen een “draagbare container”, is de grens met een kijkdoos heel dun. Buiten het mogelijk vormelijke verschil zijn beide concepten erop gericht om beelden/teksten te bundelen en beschikbaar te maken voor de nieuwsgierige of leergierige kijker.
Met dit concept van kijkdoos zijn sommigen aan de slag gegaan om de grenzen van het kunstenaarsboek verder open te trekken naar de wereld van de beeldende kunsten.

Laat je in deze expo verrassen door het boek in al haar mogelijke vormen en kleuren!
Veel kijkplezier!

Hilde Merckx

Hilde

Als beeldhouwer werkte ik voornamelijk met klei, het materiaal van de aarde bij uitstek. Toen de klemtoon verschoof naar tekenwerk en later ook naar grafiek bleef de binding met de aarde bestaan, maar dan als thema. Het landschap schoof zich naar voor, niet het idyllische aspect maar het problematische karakter ervan. In onze leefomgeving is de nood aan meer groen groot. Waar een handvol bomen ‘bos’ wordt genoemd en de paden werkelijk plat zijn getreden is het hard zoeken naar een ervaring van ‘ongerepte’ natuur. In mijn werk wil ik daarop reageren door nieuwe landschappen te creëren op papier en, soms letterlijk, een ander kader te bieden om beter naar onze omgeving te kijken.

Waar houdt een boom op met boom te zijn?
Waar wordt een grasveld een wei?
En wanneer worden wolken het weer?
Waar stopt de aarde met aarde te zijn
en hoeveel percent van de zee is plastiek?

Alwin Viaene

Alwin

Alwin is naast zijn werk als psycholoog ook bezig met grafiek, tekenkunst en psychoanalyse. 'Mijn werk verwijst naar de mens en zijn verhouding tot de natuur. Een zoekende mens die niet alleen de wereld maar ook zichzelf bewoont. Mijn beelden bestaan uit architecturale elementen en organische structuren.  Mijn laatste werk bestaat uit etsplaten uitgesneden in losse vormen, schetsen en maquettes. Deze zijn samengebracht tot een abstract geheel.'

Alfons Borremans

Alfons

Alfons is bijzonder geïnteresseerd in de periode van het postmodernisme, omdat het eigenlijk geen stroming is maar een verzameling attitudes die een tegenbeweging vormen met zelfreflectie en zelfkritiek. Postmodernisme als cultureel en artistiek fenomeen dat verwijst naar pluralisme, heterogenie, hybriditeit en differentie. Postmoderniteit die verwijst naar de maatschappelijke evolutie van consumptiekapitalisme en diensteneconomie, naar globalisering en ontbinding van de welvaartstaat.

Ilse Roman

Ilse

Ilse Roman heeft een voorliefde voor diepdruk, met name voor de fijne lijnen van de droge naald en het kleurenpalet van fotopolymeer.
Voor het boek ‘Wandelin’ werkte ik samen met schrijver en theatermaker Luc Frans. Onze uitgangspunten waren de wandeling als metafoor voor een existentiële zoektocht en het verlangen om te versmelten met de natuur en de onmogelijkheid daarvan. In grafiek en tekst willen we beiden, met een bijna archeologische methodiek, zichtbare en onzichtbare sporen blootleggen om zo het ongrijpbare en onbenoembare tot beeld te kneden.

Adelina Iantcheva

Adelina

Mijn beslissing van dertig jaar geleden om vanuit mijn vaderland Bulgarije naar hier te komen was een definitief en onomkeerbaar kantelpunt, waarna de twijfel nooit is opgehouden. Gelukkig heb ik kunst, wat voor mij de enige bron van onvoorwaardelijke troost is. Het helpt mij om mijn gevoel van er niet bij te horen als positief te ervaren. De impulsiviteit in mij heeft een vorm van bestaan gevonden in snelle bewegingen en bont kleurenpaletten. Mijn werk is deels voorbedacht en deels intuïtief. Ik laat het werk toe te ontstaan door gewoon te doen. Er zijn zodanig veel mogelijkheden, dat je jezelf kan verliezen en ik zoek een manier om het draaglijk te maken. Ik stel me open voor het onverwachte en ik verdwaal graag in het onbekende waar er meer plaats is voor afwijkingen en imperfectie. Zoekend naar ruimte voor eigen interpretatie en projectie van mijn gevoelens en ervaringen durf ik zonder twijfel te falen bij mijn experimenten. Ik heb nog steeds niet gekozen tussen abstracte of figuratieve werken. 

Dirk Louwagie

Dirk

Op latere leeftijd heeft Dirk zijn interesses in de kunsten kunnen aanscherpen, beginnende met opleiding muziek-trombone en fotografie-doka, ondertussen is daar Grafiek bijgekomen.
'Ik ben een dromer, die zich moeilijk kan focussen. Ik word constant geprikkeld het is niet altijd gemakkelijk. Gaandeweg heb ik wat geleerd mijn pad wat te verfijnen en mij wat meer toe te spitsen. Ik vind inspiratie in mijn directe omgeving en op mijn vele reizen. Die ik zowel analoog als digitaal creatief vastleg. Deze kunnen dan een vertrekpunt voor verdere verwerking. Mijn werk weerspiegelt een gevoel /‘state of mind’ -  een droomwereld waar ik mij op dat moment bevind. Ik hou ervan hoe lijnen-vlakken- kleuren met elkaar spelen om uiteindelijk een soort evenwicht vormen.'

 

Griet Vangampelaere

Griet

Mijn werk is een box gevuld met momenten van emotionele expressies die tot uitdrukking komen via het portret. Het is een onderzoek naar die heel heftige emoties die gevoeld worden bij een traumatische ervaring. Dit trauma kan een groot verdriet zijn, een fysieke ziekte, een ongeval, een geestelijke stoornis zoals een psychose, enz.. Dit trauma brengt  allerlei processen op gang zoals: verlies van identiteit, geen (in)spraak meer hebben over wat er gebeurt, heropbouw van het zijn en verwerking van een gebeuren. Aan de hand van intense kleuren en vervormingen van de werkelijkheid versterk ik beeldend deze processen zodat ze de kijker niet onbewogen laten.

Els van den Oudenhoven

Els

Els was sinds ze een boek en potlood kon vastnemen, steeds aan het lezen of aan het tekenen. Het Engels gezegde ‘don't judge a book by its cover’ gold niet voor haar, toch niet letterlijk. Integendeel, ze koos het liefst net díe boeken die een mooie geïllustreerde voorkaft hadden.
Els heeft ze een voorliefde voor inkten en verschillende druktechnieken zoals linosnede, zeefdruk … Ze werkt het liefst dagelijkse banale situaties uit, waarin iedereen zich kan herkennen maar waar net iets meer aan is dan wat men weet of kent. Dit kan een focus zijn op een detail, of evengoed ander kleurgebruik, een bepaalde compositie, een specifieke context… Zo houdt ze ervan bepaalde details te ‘verstoppen’ in haar werk, verwijzingen naar bijvoorbeeld een scène uit een film, een herwerking van een foto, kenmerken van bekende personen… Zelf vind ze haar werk optimaal als ze een vleugje humor kan toevoegen!

Gauthier Dejonghe

Gauthier2

Gauthier omschrijft zijn project in de Krook als volgt: 

voor het genot van het spelen
voor het genot van het maken
een geheel van delen
een deel van het geheel
orde in chaos
chaos in de orde
werken in een huis
een thuis voor mijn werk

Greet Cannaerts

Greet

Als illustrator speelt Greet graag met woord en beeld. Haar tekeningen zijn een greep uit het leven zoals het is. Kenmerkend zijn de combinatie van witruimte en verhalende lijnen in inkt.

'Ik merk tijdens het tekenen dat ik altijd op zoek ga naar eenvoud. Een beperkt kleurenpalet en een sobere lijn zijn steevast onderdeel van mijn tekeningen. Toeval of niet, dit sloot perfect aan bij het plan om rust te vangen in een boek.
De eerste inspiratiebron voor mijn boek was mijn eigen onrustige ziel. Ik vroeg een nest enthousiastelingen om associaties te schrijven bij het thema (on)rust en maakte er beelden bij. ‘Zet U vijf minuten’ werd zo een bonte verzameling rustmomenten.'

Hanne Haverals

Hanne

Hanne omschrijft haar werk als volgt: 'Tekenen en schilderen is al zolang ik mij herinner mijn favoriete bezigheid en mijn ultieme uitlaatklep. Ik schilder en teken elke dag en overal. Ik ben in de eerste plaats een beeldend kunstenaar, maar ik streef er steeds naar met mijn beelden een verhaal te vertellen. Het verhaal dat ik vertel is sterk persoonlijk en tegelijk universeel en herkenbaar, met regelmatig verwijzingen naar oude vertellingen, archetypes, symbolen uit verschillende culturen… '

Ingrid Adriaenssens

Ingrid A.

Ingrid kan haar interesse voor techniek, kleur en vakmanschap zowel in de edelsmeedkunst als in de grafische kunsten vinden.

'Mijn inspiratie vertrekt vanuit een grote voorliefde voor verscheidenheid en weelde. Niet in materiële zin maar in wat de natuur en dus de wereld in al zijn groteskheid ons te bieden heeft. Ben vooral geboeid door vormen kleuren en materialen die men kan transformeren naar een andere dimensie. Een nieuwe wereld of sfeer scheppen met bestaande middelen. Dat probeer ik zowel met mijn juwelen als met mijn grafisch werk.'

Ingrid Lejeune

Ingrid L.

In dit werk haal ik mijn inspiratie uit de natuur, meer bepaald uit de oneindige variatie van bomen. Inspiratiebronnen zijn voornamelijk het grafisch werk van kunstenaars uit de 16 en 17de eeuw. Doordat de menselijke figuren van F.Goya een bijzondere indruk op mij maken, beïnvloeden deze mijn werk.
De collage als techniek helpt mij om tot beeldvorming te komen. Vanuit de visie dat alles al eens werd gemaakt en dat je mag 'plukken' naar goeddunken, ervaar ik een grote vrijheid. Ik ben gefascineerd door de vraag 'wat is een origineel?' en het gemak van reproductie in deze tijd. Anderzijds buig ik het vluchtige om door te kiezen voor een oude druktechniek. Diepdruk draagt mijn voorkeur en zachte grond om direct en expressief te werken. De beelden zijn opgebouwd uit lijntjes en afgedrukt in zwart tegenover wit. 

Kara Van Reusel

Kara

'Welkom op mijn allereerste miniatuur-expo binnen de veilige muren van deze klasse-bak. Het is een allegaartje, zo zou ik het omschrijven. Ik werk met tekst en beeld in verschillende richtingaanwijzers. Met eigen interpretaties en ondersteboven tracht ik te misleiden.
Woorden, soms flarden van zinnen of - doodgewoon een wandelende olijf. Op een spontaan speelse manier probeer ik ze te laten passen in hun decor. Ik haal inspiratie uit poëzie en de natuur, - en vertaal mijn verhaal in collages. In een doorblader-schriftje verzamel ik woorden en ontstaan er inkttekeningen. Deze rijpen steeds een tijdje, tot ze klaar zijn om verwerkt te worden in een fotopolymeer of zeefdruk. Ergens hou ik wel van het trage, - en dat op het einde alles dan per ongeluk toch klopt. En als vogels zouden kunnen spreken? Ik zit vol verwondering.’

 

 

Lieve Baudewyn

Lieve

Lieve houdt van strak en niet figuratief. Het heeft 2 voordelen: enerzijds geeft het de mogelijkheid om werk te maken dat enkel voor mij of mijn naasten betekenis heeft, anderzijds is het een handige cover voor mijn teken'handicap'. Ik ben dus noodgedwongen op zoek gegaan naar een alternatief voor het figuratieve. Dat kan door te werken met soundwaves, mega verpixeling van foto’s, symbolen of wiskundige figuren en formules. Dit zijn echter maar manieren. Het startpunt is altijd een concept dat gaandeweg vorm krijgt in al zijn facetten en waarbij ik er steeds naar streef om het totaal plaatje te laten kloppen.'

Maarten Van Luchene

Maarten

Als beeldend kunstenaar werk ik op specifieke locaties. Ik beschouw deze omgeving als inspiratiebron of werkplek. Documenteren en verzamelen van beelden zijn daarin een belangrijk aspect van mijn praktijk

Het werk in de Krook is geïnspireerd op de Heernislaan in GentDe Heernislaan in Gent is een tweevaksbaan en deel van de kleine ring. Aan de ene kant zijn rijhuizen aan de andere kant een spoorweg. De voordeuren van de huizen zijn gescheiden van de baan door een smal voetpad en een parkeerstrook. Er is geen fietspad. Het is een publieke ruimte zonder plaats voor sociale interactie. Er is geen kleinhandel in de straat. De enige ruimte langs het spoor wordt opgeëist door grote reclameborden. 
et uitgangspunt voor mijn werk is een reeks foto’s van de spoorweg-muur vanuit de positie van de huisdeuren aan de overkant van de weg. De volledige straat wordt vanuit deze positie gedocumenteerd en verwerkt tot een bundeling beelden gerelateerd aan de vrije grafiek.

Maxime Yde

Max

 'Van kleins af aan ben ik opgegroeid met kunst rondom mij heen; mijn vader is verzamelaar van hedendaagse kunst en leerde ons ook graag alles bij. Alles - kunst, mode, interieur - werd met een kritisch oog voor esthetiek onder de loep genomen en dit streven naar schoonheid is nu nog steeds een constante in mijn leven. Ik ben zeer gevoelig voor de fragiliteit van een lijn, een vorm, een minimale beweging. Mijn werk, zowel als grafisch vormgeefster als grafieker is steeds uitgepuurd, vaak teruggebracht tot een abstract lijnenspel of zwartwit compositie. Voor mij is deze abstracte beeldtaal een manier om mijn gedachten, gevoelens en de dingen die ik rond me heen zie te ordenen. Een soort orde in de chaos creëren waardoor linken duidelijker worden, ik zaken kan verwerken of van me af kan zetten. Vaak zal de kijker niet zien waarover een werk gaat, en dat stoort mij niet. Ieder kan er zijn eigen verhaal aan geven of gewoon verliefd worden louter op de schoonheid van het beeld.'

Pieter Heytens

Pieter

Pieter Heytens haalt voornamelijk inspiratie uit de bombastische stijl en de uitvergrote emoties uit de horrorfilms van Hammer Film Productions uit de jaren 1950/1960, black metal, de barokke meesters en tekenaars met een klare lijn (o.a. Charles burns).
De verschillende maskers die mensen opzetten om zich een weg door het leven te banen is iets wat hem eindeloos fascineert. De personages uit zijn vroegere werk dragen allemaal maskers om hun identiteit te verbergen of om hun daden extra kracht bij te zetten. In zijn meest recente werk keert hij zijn initiële vraag om en vraagt hij zich af welke maskers hij zélf onbewust opzet en waar die vandaan komen.

Yelle De Knock

Yelle

Yelle De Knock is tekenaar en ontwerper.
Ze woont in Gent, studeerde ooit af als meester in de Beeldende Kunsten aan de Academie van Antwerpen, werkte zo'n 10 jaar als textielontwerper 
en ontwerpt keramiek bij Atelier De Knock.
Gefascineerd door de wondere wereld maakt ze tekeningen waarin ze vertelt met kleur en vorm over liefdeDe liefde voor haar kind, haar vrienden, haar lief, haar tijgers en haar zeemeermensen.
Ze doet dat in haar eigen unieke stijl, ontwapenend eerlijk, herkenbaar en aandoenlijk.
'Ik ga een heel klein boekje maken, formaat tussen A4 en A6. De titel is 'a little life'

Yvonne Kengen

Lize

Yvonne Kengen omschrijft haar werk als volgt: 'Avonturen met simpele vormen en speelse karakters. Ik vind het erg leuk om alles te reduceren tot simpele vormen en te spelen met de balans tussen abstract en figuratief. Momenteel ben ik geïnspireerd door het banale van het dagelijks leven en de avontuurlijke leefwereld vol pratende dieren van mijn twee jonge kinderen. Die wereld vloeit extra veel over in de mijne door het afgelopen corona jaar.'

Lize De Doncker

Yvonne

Lize De Doncker kwam tijdens haar studie Kunstwetenschappen in aanraking met vrije grafiek. Ze was benieuwd naar het proces en enkele jaren later startte ze met de opleiding in Eeklo, die ze vervolledigde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Gent. Vandaag is ze vooral bezig met technieken zoals zeefdruk en fotopolymeer. Haar werk bestaat uit fotos van mooie momenten op Instagram. Dingen die je niet mag vergeten op een to do lijstje. Wandel- of fietsprestaties vastgelegd op Strava. Voorwerpen die herinneren aan fijne reizen. Lize verdiepte zich in het thema herinneringen' en de manier waarop we herinneringen proberen vastleggen. Ze verzamelde lijstjes, fotos, voorwerpen en reisroutes van vrienden, familie, collegas en kennissen. Deze werden het uitgangspunt en inspiratiebron voor een boek. Het boek doet denken aan een dagboek, notitieboekje of een agenda, maar bevat bovenal herinneringen.