Boek
Nederlands

Concept M : roman

Aafke Romeijn (auteur)
+1
Concept M : roman
×
Concept M : roman Concept M : roman

Concept M : roman

Aafke Romeijn (auteur)
Als de Nederlandse samenleving in 2020 ontwricht raakt door de mysterieuze ziekte 'kleurloosheid', neemt een (kleurloze) jonge vrouw een radicale beslissing.
Titel
Concept M : roman
Auteur
Aafke Romeijn 1986-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2018
252 p.
ISBN
9789029510059 (paperback)

Besprekingen

Geëngageerd en omgedraaid

'Maak uzelf niks wijs: er gaat een moment komen waarop het u allemaal even te veel wordt.' De Adviesbrochure kleurlozen, opgesteld volgens de Nieuwe Algemene Richtlijn Kleurloosheid 2019, drukt het eufemistisch uit, want leven met de erfelijke aandoening 'kleurloosheid' is ronduit klote. Patiënten - herkenbaar aan hun grijze huid, holle ogen en donkere nagels - breken snel botten, hebben het altijd koud en halen moeilijk adem. Alleen met behulp van kostbare 'kleurstof' kunnen zij overleven.

Zo staan de zaken er voor in Nederland anno 2020, in de debuutroman van journalist en muzikant Aafke Romeijn (1986). In Concept M is ons land in de greep van de ongeneeslijke ziekte, die nogal impact heeft op de maatschappij. Met name de hoge zorgkosten zijn bijna niet meer te dragen. De ziekte is bovendien onuitroeibaar, de dag dat kleurlozen in de meerderheid zullen zijn komt snel dichterbij. Sommige mensen vrezen dat dit het einde van de westerse samenleving zal betekenen. Volgens hen wordt de natuurlijke selectie die een samenleving gezond houdt tegengewerkt doordat kleurlozen te veel 'gepamperd' worden. Het zou beter zijn als kleurlozen zo snel mogelijk uitsterven, vindt hoofdpersonage Hava, die zich, ondanks haar eigen kleurloosheid, aansluit bij de radicale anti-kleurlozenclub UFO.

Concept M is een maatschappelijk geëngageerde roman waar zo'n typisch, voortvarend Jan Terlouw-sfeertje omheen hangt, met die montere UFO-leden die in een studentenflat met een bak bam…Lees verder

Hava (Eva), hoofdpersoon en studente Germanistiek in Utrecht, is anno 2020 in haar oude rode Toyota Corolla op weg naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen voor een conceptwijziging. Onderweg luistert ze naar een radioprogramma over het corruptieschandaal van de huidige, corpulente premier Stork. Nederland kent dan nog maar één politieke Middenpartij, de gezondheidszorg is genationaliseerd en de samenleving stevent af op een humanitaire ramp door de raadselachtige ziekte 'kleurloosheid'. Hava heeft zich tijdens haar studentenjaren aangesloten bij UFO, een radicale groepering die aanslagen uitvoert om een maatschappelijke discussie op gang te brengen over het bestaansrecht van de kleurlozen. Mooie opbouw van het verhaal, dat langzaam naar een hoogtepunt gaat. Via tijdswisselingen van heden naar verleden worden karakters en situaties uitgewerkt. Met een scherpe en observerende schrijfstijl. Futuristische roman met onmiskenbare verwijzingen naar de Nederlandse politieke geschiedenis. Auteu…Lees verder

Over Aafke Romeijn

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Aafke Romeijn (Overasselt, 1 december 1986) is een Nederlandse muzikant, schrijfster en journaliste. Ze studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) en Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. In 2012 maakte ze haar debuut als popmuzikant. Ze heeft opiniestukken geschreven voor o.a. de Volkskrant, Trouw, LINDA., Vrij Nederland, VPRO's 3voor12 (afdeling Utrecht), de Stellingdames, Elle, Hard//Hoofd, One World, Viva en Joop.nl.

Biografie

Romeijn groeide op in een familie van professionele muzikanten en begon op vierjarige leeftijd met harples. Op haar elfde ging ze al naar de jongtalentklas van het conservatorium Arnhem, later Utrecht, tegelijkertijd begon ze met componeren. Op haar 14e won ze voor het eerst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert van de VPRO en het NBE.

Ze studeerde compositie in Den Haag bij Richard Ayres en Martijn Padding, piano bij Geof…Lees verder op Wikipedia