Boek
Nederlands

De wonderbaarlijke geschiedenis van Peter Schlemihl

Adelbert Von Chamisso (auteur), George Cruikshank (illustrator), Adolph Von Menzel (illustrator)
Sprookjesachtige vertelling waarin een jongeman in zijn onbezonnenheid zijn schaduw verkoopt.
Titel
De wonderbaarlijke geschiedenis van Peter Schlemihl / Adelbert Von Chamisso ; met tekeningen van George Cruikshank, Adolphe von Menzel e.a. ; vertaald en van een nawoord voorzien door Martin Michael Driessen
Auteur
Adelbert Von Chamisso
Illustrator
George Cruikshank Adolph Von Menzel
Vertaler
Martin Michael Driessen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Peter Schlemihls wundersame Geschichte
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2018
93 p. : ill.
ISBN
9789028280458 (hardback)

Besprekingen

Je geld of je schaduw

Klassiek. Wie geen schaduw heeft, betekent niets in de wereld. Dat ondervindt Peter Schlemihl in deze bijzondere novelle.

Een plek onder de zon, een schaduwloos bestaan, een leven in de schaduw vàn, en al wat goed is heeft een schaduwzijde. Het Nederlands bedenkt de zonzij van het leven met onverholen enthousiasme en lijkt lommer met kommer te verbinden. Een schaduwrijk plekje is welkom in het heetst van de zomer, maar wat voor nut heeft schaduw verder? Een mens heeft zijn persoonlijke schaduw, een trouw wezen dat zich voor zijn voeten of achter zijn rug neervlijt naargelang de zonnestand - maar kan hij ook zonder? Bestaan wij wel zonder schaduw, of zijn wij dan overbodig op de aarde, van geen invloed of gewicht?

Die vragen overvielen twee adellijke heren op een zonnige namiddag in het jaar 1813. Op de vlucht voor de Franse revolutie waren Adelbert von Chamisso (1781-1838) en zijn vriend Friedrich de la Motte Fouqué neergestreken in een Duitse plantentuin. Chamisso bleek bij dat koortsige gereis zijn hoed, tas, handschoenen, kortom al zijn wereldse goederen te zijn kwijtgeraakt. F…Lees verder

Griezelsprookje fris vertaald

Schlemiel is een woord uit de moppentrommel van Max Tailleur: de sukkel die klappen krijgt en nog uitgelachen wordt ook. Dat het van oorsprong Jiddische begrip in zoveel talen bekend is, is mede te danken aan Peter Schlemihls wundersame Geschichte, een bestseller uit 1813 die destijds in heel Europa werd gelezen. De auteur was een voor de Franse revolutie gevluchte aristocraat die in Duitsland de naam Adelbert von Chamisso aannam.

Gedichten schreef hij ook, maar zijn literaire faam dankt Chamisso aan deze ene vertelling: de bekentenissen van een man die zijn schaduw verkoopt en dat zijn leven lang moet bezuren. Het ook in Nederland geliefde griezelsprookje (de eerste vertaling verscheen in 1831) blijkt in Martin Michael Driessens frisse nieuwe vertaling nog niets van zijn sinistere charme te hebben verloren.

Die charme dankt De wonderbaarlijke geschiedenis van Peter Schlemihl aan het opgewekte tempo waarmee Chamisso zijn held naar de ondergang voert. Al meteen in het begin voltrekt zich het drama: Schlemihl ontmoet de 'graatdunne, maar zeer lange man op leeftijd' die hem zijn schaduw afneemt, in ruil voor een onuitputtelijke geldbeurs (door Schlemihl verkozen boven 'het wenshoedje van Fortunatus').

Al snel kan Schlemihl constateren dat geld niet gelukkig maakt. Hij schaamt zich over zijn schaduwloze verschijning en voelt zich een paria te midden van zijn medeburgers - een situatie die de schrij…Lees verder

Sprookjesachtige vertelling waarin de jonge Peter Schlemihl in zijn onbezonnenheid zijn schaduw verkoopt in ruil voor financieel gewin. Zijn schaduwloosheid leidt ertoe dat hij door de samenleving wordt buitengesloten en voortdurend moet proberen zijn schaduwloosheid te verbergen. Als de schaduwkoper later ook zijn ziel wil verwerven, weigert Schlemihl echter en trekt zich als privégeleerde terug. Verhaal vol symboliek in een mooie nieuwe vertaling van Martin Michael Driessen. Met enkele zwart-wit illustraties. Met een nawoord van de vertaler. Behoort tot de canon van de Duitse literatuur en wordt door middelbare scholieren nog wel op de leeslijst gekozen.

Over Adelbert Von Chamisso

Adelbert von Chamisso (Ante, Champagne 30 januari 1781 — Berlijn, 21 augustus 1838) was een Duits schrijver van Franse afkomst uit de Romantiek, die ook zoöloog, botanicus en ontdekkingsreiziger was en bovenal herinnerd wordt als auteur van het sprookje Peter Schlemihls wundersame Geschichte. In Alaska is Chamisso Island naar hem vernoemd.

Levensloop

Adelbert von Chamisso heette eigenlijk Louis Charles Adélaïde de Chamisso de Boncourt. Hij werd op het slot Boncourt in het dorp Ante in de Champagne geboren, maar zijn adellijke familie moest in 1794 voor de Franse Revolutie op de vlucht. Het slot Boncourt werd afgebroken; slechts de contouren zijn nog zichtbaar in de weilanden bij Ante.
Chamisso werd page van Frederika Louise van Pruisen. Hij leerde in een snel tempo Duits en schreef er verschillende vertellingen en sprookjes in. In Berlijn kwam hij in contact met onder anderen Kleist, Motte-Fouqué, Eichendorff, Hoffman…Lees verder op Wikipedia