Boek
Nederlands

Het gedroomde Noorden : een atlas

Adwin De Kluyver (auteur)
+1
Het gedroomde Noorden : een atlas
×
Het gedroomde Noorden : een atlas Het gedroomde Noorden : een atlas

Het gedroomde Noorden : een atlas

Adwin De Kluyver (auteur)
Reis- en geschiedkundige verhalen van of over personen uit het verleden die zich afspelen in het noorden en soms iets zuidelijker.
Titel
Het gedroomde Noorden : een atlas
Auteur
Adwin De Kluyver 1968-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2019
285 p. : ill.
ISBN
9789000355181 (hardback)

Besprekingen

Naar het noorden!

Minik had zijn vader begraven. Samen met de antropologen van het museum, want die wisten hoe dat moest, had hij zijn vader de laatste eer bewezen. Samen waren ze ooit door de poolreiziger Robert Peary meegenomen naar New York, en daarna woonden ze in het Natuurhistorisch Museum. Daar was altijd goed voor hen gezorgd. Maar zijn vader stierf. Hij werd stiekem begraven in de tuin van het museum. Ja toch? Jaren later hoorde hij van klasgenoten dat er ergens in het Natuurhistorisch Museum een vitrine stond met het skelet van een Eskimo. Dat is je vader, zeiden ze treiterend. Dat kon toch niet? Minik ging kijken en vond de vitrine. Hij herkende de kajak, het pistool en de kleding. En op het bordje stond een naam: Qisuk, de Eskimo. Het was zijn vader. Ze hadden zijn vader schoon gekookt en in een kast gezet.

Minik besloot terug te keren naar Groenland. Het fabelachtige land in het zuiden had voor hem zijn aantrekkingskracht verloren. Hij zou er altijd een museumstuk zijn. Maar eenmaal terug kon hij niet meer aarden. Hij keerde terug naar de VS, met de bedoeling Peary te ontmaskeren, maar vond nergens gehoor. Twee jaar later maakte de Spaanse griep een einde aan zijn leven.

Het verhaal van Minik is een van de twintig vertellingen in Het gedroomde Noorden. Adwin de Kluyver is dan weer de ontdekkingsreiziger, de veroveraar, wetenschapper, schilder - er zijn leugenaars, moordenaars, dromers, maar allemaal in de ban van het hoge Noorden. Hij kruipt in de huid van een ijsbeer en van een sneeuwvlok. Onze vaderlandse 'poolheld' Sjef van Dongen komt natuurlijk ook voorbij. Elk portret wordt afgesloten met een zakelijk (in 'koel' blauw gedrukt) nawoord. Dat doubleert hier en daar, maar vult vaker mooi aan.

Het is een gewaagd vormexperiment, Het gedroomde Noorden, maar é&eacu…Lees verder

Historicus Adwin de Kluyver (1968) heeft blijkbaar een onbedwingbare hunkering om te reizen naar en/of te schrijven over het noorden van de aarde, iets wat schrijver Gerrit Jan Zwier eerder het ‘noordelijk gevoel’ noemde. In 2015 verscheen De Kluyvers debuut 'Terug uit de witte hel : hoe poolreiziger Sjef van Dongen een nationale held werd'*. De auteur past daarmee in een rijtje recente respectabele auteurs, als Zwier, Eerde Beulakker en Louwrens Hacquebord. De Kluyvers noorden begint bij zestig graden noorderbreedte. Hij verzamelde allerlei spannende en andere non-fictieverhalen van of over personen uit het verleden die zich afspelen in het noorden en soms iets zuidelijker. De auteur gaat daarin ver, want hij duikelde op de Shetlandeilanden bijna van een klif af om daar het noordelijkste puntje te aanschouwen. Zijn verhalen vinden onder meer plaats in Canada, Groenland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden, Duitsland en Rusland. Zijn teksten lezen gemakkelijk. Aan het einde van ieder …Lees verder