Boek
Nederlands

De pianist van Yarmouk

Aeham Ahmad (auteur), Sandra Hetzl (auteur), Ariel Hauptmeijer (auteur)
Een pianist in een vluchtelingenkamp in Damascus speelt tussen de puinhopen van de oorlog op straat, om mensen hoop te geven.
Titel
De pianist van Yarmouk / Aeham Ahmad ; opgetekend door Sandra Hetzl en Ariel Hauptmeijer
Auteur
Aeham Ahmad Sandra Hetzl Ariel Hauptmeijer
Vertaler
Ralph Aarnout Jantsje Post
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Und die Vögel werden singen
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
311 p. : ill.
ISBN
9789045034256 (paperback)

Besprekingen

Pianist en zanger Aeham Ahmad, geboren in 1988, groeit op in Yarmouk in Damascus, een Palestijns vluchtelingenkamp dat later in een drukke winkelstraat veranderde. Zijn blinde vader begint daar een muziekwinkel. Als Yarmouk door de oorlog verandert in een spookstad, speelt en zingt Aeham uit wanhoop op straat, om mensen hoop te geven. Zijn foto, Aeham in een groen shirt, achter de piano tussen kapot geschoten huizen, is de hele wereld overgegaan. Nadat IS-strijders zijn piano in brand gestoken hebben, vlucht Aeham naar Duitsland. Zijn vrouw en zoontjes blijven in Damascus. Als lezer leef je intens met Aeham mee, als hij zijn leven in Yarmouk beschrijft, eerst als kind en schooljongen, later als muziekleraar. Het is heftig en ontroerend tegelijk. Hoe kan iemand in zo’n verwoeste stad leven?

Over Aeham Ahmad

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Elke Wetzig

Aeham Ahmad (Yarmouk, 1988) is een Palestijns-Syrische pianist.

Biografie

Aeham Ahmad werd geboren en groeide op in Yarmouk, een wijk van Damascus, bevolkt door Palestijnse vluchtelingen. Hij studeerde muziekpedagogie in Homs en werkte als muziekleraar. Hij studeerde Chopin, Beethoven en Mozart aan het Damascus Conservatorium en werd later toegelaten tot de muziekfaculteit in Homs.

In de Syrische Burgeroorlog werd Jarmuk hevig gebombardeerd. In 2015 werd hij wereldberoemd als 'De pianist van Yarmouk' door zijn publieke piano-uitvoeringen te midden van de puinhopen van Jarmuk dat in 2012 hevig gebombardeerd was. Nadat IS-stijders het vluchtelingenkamp hadden ingenomen en zijn piano vernietigd, vluchtte Ahmad eind 2015 naar Duitsland met achterlating van zijn vrouw en twee zoons. Daar werd hem de 'Beethovenprijs voor mensenrechten, vrede, vrijheid, armoedebestrijding en integratie' verleend. Met zijn vrouw Tahani en zijn zoon…Lees verder op Wikipedia