Dvd
Frans

Varda par Agnès

Agnès Varda (regisseur)

Varda par Agnès

Agnès Varda (regisseur)
Genre:
Voor deze fascinerende cinemales blikt Agnès Varda met haar gekende inventiviteit terug op haar inspiratiebronnen en filmografie. Wat tevens een ontroerend zelfportret oplevert.
Onderwerp
Varda, Agnès
Titel
Varda par Agnès
Regisseur
Agnès Varda
Taal
Frans
Uitgever
Cinéart, © 2020
1 dvd-video
Oorspr. opname
2019
Speelduur
114 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5051083150637

Besprekingen

De laatste film van de Franse regisseur Agnès Varda (1928-2019) is een documentaire waarin ze terugblikt op haar leven achter de camera. Varda was een belangrijke vertegenwoordiger van de Nouvelle Vague en maakte vanaf 1955 een groot aantal films, onder meer ‘Jacquot de Nantes’, ‘Sans toit ni loi’ en ‘Visages villages’. Geïllustreerd met filmfragmenten, foto’s en ander visueel werk kijkt ze terug op haar leven en werk en vertelt over haar inspiratiebronnen. Ze bezoekt een aantal favoriete locaties, zoals het strand uit ‘Les plages d'Agnès’ en blikt terug samen met vroegere medewerkers. Varda kreeg als eerste vrouwelijke filmmaker in 2017 een ere-Oscar. De recensenten geven 3-5 sterren. Dana Linssen (NRC 26-11-’19): ‘(…) talloze geweldige observaties, associaties, aforismen, filmlessen en andere wijsheden die Varda in de film debiteert. Het is een korte cursus kijken en een film die liefde en empathie in je eigen hart wekt. (…)’ Bor Beekman (27-11-’19): ‘(…) Steeds is er weer dat fijne…Lees verder

Over Agnès Varda

Arlette (Agnès) Varda (Elsene, 30 mei 1928 – Parijs, 29 maart 2019) was een in België geboren Frans filmregisseuse.

Levensloop

Varda werd geboren in de buurt van Brussel als dochter van een Griekse vader en een Franse moeder. Na haar studie letterkunde en psychologie aan de Sorbonne en kunstgeschiedenis aan de École du Louvre werkte ze tussen 1951 en 1961 als officiële fotografe van het Théatre National Populaire. Op 26-jarige leeftijd debuteerde Varda met La Pointe courte (1954). Die film wordt dikwijls beschouwd als een voorloper van de Nouvelle Vague. Met de films Cléo de 5 à 7 (1962) en Le Bonheur (1965) vestigde ze zich als een van de grondleggers van de vernieuwende film in Frankrijk.

Varda heeft meer dan dertig veelal sociaal bewogen, feministisch getinte films en documentaires gemaakt. In 1985 won ze met het filmdrama Sans toit ni loi de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Lees verder op Wikipedia