Boek
Nederlands

Het dikke schrift ; Het bewijs ; De derde leugen

Agota Kristof (auteur), Henne Van der Kooy (vertaler)
+1
Het dikke schrift ; Het bewijs ; De derde leugen
×
Het dikke schrift ; Het bewijs ; De derde leugen Het dikke schrift ; Het bewijs ; De derde leugen

Het dikke schrift ; Het bewijs ; De derde leugen

Agota Kristof (auteur), Henne Van der Kooy (vertaler)
Trilogie over de dramatische belevenissen van een Hongaarse tweeling tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf ca. 16 jaar.
Bevat
Titel
Het dikke schrift ; Het bewijs ; De derde leugen
Auteur
Agota Kristof
Vertaler
Henne Van der Kooy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2014
462 p.
ISBN
9789461642813 (paperback)

Besprekingen

In 'Le grand cahier', wordt een negenjarige tweeling door hun moeder vanwege de Tweede Wereldoorlog naar de oma op het Hongaarse platteland gebracht. De jongens zijn niet welkom en worden wreed behandeld. Alles wat hen overkomt schrijven ze in korte zinnen op. Door die kinderlijke eenvoud worden de gruwelijke gebeurtenissen nog schokkender. De tweeling wordt na enige tijd van elkaar gescheiden. Agota Kristof vluchtte in 1956, op twintigjarige leeftijd, uit Hongarije naar Zwitserland. De historische gebeurtenissen uit die tijd en haar eigen ervaringen komen steeds terug in haar romans. Le grand cahier vormt een trilogie met 'La preuve' en 'Le troisième mensonge' (Prix Livre Inter). Knap geschreven romans, boeiend door onder meer de vele dialogen, toegankelijk voor een ruim publiek, ook jongeren vanaf ca. 16 jaar. Normale druk. Leeslijstboek.

Over Agota Kristof

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Pan Peter12

Ágota Kristóf (Csikvánd, 30 oktober 1935 – Neuchâtel, 27 juli 2011) was een in Zwitserland wonende auteur van Hongaarse afkomst. Kristóf publiceerde voornamelijk Franstalige romans. Het werk van Kristóf werd vertaald in ongeveer 40 talen. Ágota Kristóf had een slechte gezondheid.

Haar werk werd later ook in Hongarije in 2011 erkend met de Kossuthprijs, de Hongaarse staatsprijs voor literatuur. Ze is nog verschillende keren teruggeweest in haar geboorteland. Ze woonde tot haar dood in 2011 bij Neuchâtel.

Kristóf's broer Attila Kristóf, gestorven in 2015, was journalist en ook schrijver.

Biografie

Ágota Kristóf werd geboren in Hongarije als dochter van Kálmán Kristóf, onderwijzer en Antónia Turchányi. Zij en haar twee broers Jenő (Yano of Janó) en Attila (Tila) groeiden op nabij de Oostenrijkse grens in Kőszeg. Kristóf's vader bracht om politieke redenen een aantal jaren in de gevangenis door en het gezin leefde in a…Lees verder op Wikipedia