Boek
Nederlands

De mens in opstand

Albert Camus (auteur)

De mens in opstand

Kritische analyse van het moreel nihilisme in Europese revoluties en pleidooi voor het maat houden door middel van hervormingen.
Onderwerp
Revoluties
Titel
De mens in opstand
Auteur
Albert Camus
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'homme révolté
Uitgever
[Amsterdam]: Olympus, 2020
320 p.
ISBN
9789046786079 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Camus zag dit omvangrijke, in een goede integrale vertaling verschenen werk als zijn belangrijkste filosofische verhandeling. Het grootste deel ervan is gewijd aan het ontsporen van de Franse en de Russische revolutie tegen onrecht en onvrijheid zodra men bij de keuze van de middelen alles geheiligd achtte door het einddoel -ook een meedogenloze terreur en rechteloosheid. Camus bepleit 'maat houden' en een politiek die op hervormingen is gebaseerd. Deze veroordeling van het morele nihilisme verscheen in de beginperiode van de koude Oorlog en droeg bij aan een belangrijke scheiding der geesten in de toenmalige Franse intelligentsia en tot de breuk tussen Camus en Sartre. Het optreden van Camus was voor de dissidente schrijvers in het door de Sovjet-macht onderworpen Oost-Europa echter een bron van bemoediging en inspiratie. De recente pogingen om terreur en contraterreur goed te praten leidt tot toenemende belangstelling voor Camus' verwerping van het moreel nihilisme. Ook zijn visie o…Lees verder

Over Albert Camus

Albert Camus (Mondovi, Frans-Algerije, 7 november 1913 – Villeblevin, 4 januari 1960) was een Frans filosoof, journalist en schrijver van romans, essays en toneelstukken. Hij ontving in 1957 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Camus wordt vaak naast Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir als een van de leidende figuren van het existentialisme beschouwd, maar hij weigerde het label 'existentialisme' pertinent. Zijn denken verschilt van dat van Sartre waar het de aard van het bestaan betreft: bij Camus staat het tastbare centraal, waar Sartre zich meer op het intellectuele bestaan toelegde.

Jonge jaren

Camus werd geboren in een Frans-Algerijns (pied noir) gezin. Zijn moeder, Catherine Sintes, was van Spaanse afkomst. Vader Lucien sneuvelde in de Slag bij de Marne in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Camus leefde in armoedige omstandigheden tijdens zijn jeugd in Algiers.

In 1923 werd Camus toegelaten tot een lyceum…Lees verder op Wikipedia