Boek
Nederlands
Een man in een midlife crisis probeert zichzelf in een zoektocht naar zijn vader te hervinden.
Titel
De stille man
Auteur
Albert Van Hoogenbemt
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 1999
159 p.
ISBN
90-5240-543-3

Besprekingen

De hoofdpersoon van deze roman verkeert in een midlife crisis en kan zichzelf pas hervinden wanneer hij eerst op geestelijke zoektocht gaat naar zijn vader, een componist: de stille man uit de titel. De beschrijving van de eigen jeugd en de vaderzoektocht bestrijkt vrijwel de hele roman; alleen het begin en het einde geven een minimale heden-ik-laag weer. De roman bestaat uit herinneringen, brieven en familiegetuigenissen. De Vlaamse auteur (1900-1964) debuteerde met dit werk in 1938. Hij ontving in 1939 hiervoor de driejaarlijkse Staatsprijs voor Vlaams verhalend proza. Na ruim 60 jaar wordt dit werk nu opnieuw uitgegeven als deel 6 van de Vlaamse bibliotheek. De roman is na zoveel jaren nog goed leesbaar. De Vlaamse taalsfeer (schoonbroer i.p.v. zwager; uitgenomen i.p.v. uitgezonderd) levert weinig leesproblemen op. In deze tijd vinden we de thematiek en de structuur echter niet meer zo origineel; tal van boeken zijn geënt op dit stramien. De omslag bevat een portretfoto van de schr…Lees verder

Over Albert Van Hoogenbemt

Albert Corneel Jozef van Hoogenbemt (Mechelen, 1 maart 1900 – aldaar, 17 januari 1964) was een Vlaams dichter en schrijver. Hij verwierf bekendheid als romanschrijver en was daarnaast werkzaam als journalist en auteur van essays.

Levensloop

Van Hoogenbemt was werkzaam als ambtenaar bij het Ministerie van Onderwijs en vervulde de functie van hoofdinspecteur voor openbare bibliotheken en volksopleiding.

Zijn eerste publicaties, humanitair expressionistische gedichten en lyrisch proza, verschenen aan het begin van de jaren 20 in literaire tijdschriften als Ruimte en Ter Waarheid.

Zijn eerste roman verscheen in 1938 onder de titel De stille man en werd bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor verhalend proza. De stille man is – zoals meerdere werken van de schrijver – een psychologische roman waarin de verteller herinneringen ophaalt aan zijn jeugd. Typerend voor dit en andere boek…Lees verder op Wikipedia