Boek Nederlands

Zijde

Alessandro Baricco (auteur), Manon Smits (vertaler), Rébecca Dautremer (illustrator)
+1
Zijde
×
Zijde Zijde

Zijde

Alessandro Baricco (auteur), Manon Smits (vertaler), Rébecca Dautremer (illustrator)
  • Vanaf 15 jaar
Op zijn handelsreizen naar Japan ontmoet een 19e-eeuwse Fransman een mysterieuze vrouw.
Onderwerp
Japan Liefde
Titel
Zijde
Auteur
Alessandro Baricco
Vertaler
Manon Smits
Illustrator
Rébecca Dautremer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Seta
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2017
202 p. : ill.
Aantekening
Rijkelijk geïllustreerde luxe-editie
ISBN
9789059088269 (hardback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves), Italiaans

Besprekingen

Zijde

Eerste zin. Ofschoon zijn vader hem een briljante toekomst in het leger had toebedacht, was Hervé Joncour uiteindelijk zijn brood gaan verdienen met een ongebruikelijk vak, dat, door een bijzondere speling van het lot, een dusdanig zacht trekje had dat het juist een enigszins vrouwelijke klank verried.

Hoewel de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco wereldwijd bekendheid verwierf met zijn essaybundel De barbaren en pientere romans als Mr. Gwyn , had hij in 1997 al menig lezershart ingesponnen met de subtiele novelle Zijde . Zijn liefdesverhaal over ondernemer Joncour die naar het verre Japan reist om zijderupsen te vinden, balanceert dan ook perfect op de ragfijne draad tussen zeemzoetig en exotisch. Zoals altijd kun je Baricco slordigheid aanwrijven – vaak heeft hij goede ideeën die hij slechts halfhartig uitwerkt – maar in Zijde vergeef je hem die paar misstappen. Zo is Joncours aankoop van het leegstaande buurhuis een doodlopende verhaallijn die elke redacteur zou schrappen. Gelukkig maken de illustraties van Dautremer in deze luxe-editie heel veel goed: haar melancholische beelden tillen het verhaal op een hoger plan en zijn zo mooi dat je de pagina’s wilt strelen.

ZIJDE ****

Davidsfonds (oorspronkelijke titel: Set…Lees verder

In 65 hoofdstukken, die soms maar uit een paar regels bestaan, beschrijft de auteur (1958) de geschiedenis van een man die in de negentiende eeuw viermaal naar Japan reist om eieren voor de zijdespinnerijen te kopen. Door een vreemde ontmoeting met een vrouw van wie hij de stem nooit zal horen, wil hij steeds naar Japan terug, stervend van heimwee naar iets wat hij nooit zal beleven, maar toch niet ongelukkig met zijn leven en vrouw in Frankrijk. De symboliek van vogels, volières, kleine blauwe bloempjes en Japanse ideogrammen speelt een hoofdrol in deze geschiedenis en maakt er bijna een gedicht van. Dit boek is zeer intrigerend en kan zowel een publiek boeien dat in ontdekkingsreizen en geschiedenis geïnteresseerd is als een publiek dat meer literair georiënteerd is. Het boek bevat sfeervolle illustraties van Rébecca Dautremer. Zeer de moeite waard, deze verzorgde uitgave.

Zijde

Mysterieus, sensueel en exotisch, zacht als zijde en hard als de dood. Woorden schieten tekort om de fascinerende wisselwerking te typeren tussen de tekst van Alessandro Barrico en de illustraties van Rébecca Dautremer in 'Zijde'. In elk geval zorgt die wisselwerking voor een weergaloos mooi kunstwerk.De flaptekst stelt dat 'Zijde' voor Barrico geen roman is, maar een verhaal. Het verhaal van de Fransman Hervé Joncour, dat begint in 1861, wanneer hij voor het eerst naar het ondoordringbaar geachte Japan reist, op zoek naar zijderupsen. Zijn vrouw Hélène belooft hij eeuwige trouw. Maar in Japan komt hij in contact met de mysterieuze heer Hara Kei en een nog geheimzinniger vrouw, wier ogen geen oosterse vorm hebben en met het gezicht van een meisje. Die vrouw maakt ongekende verlangens in hem wakker. De flaptekst vermeldt dat men voor Barrico zou kunnen zeggen dat het een liefdesverhaal is. Maar mocht het alleen dat geweest zijn, dan was het niet de moeite om het t…Lees verder