Boek
Nederlands

Lente met witte vlaggen : april 1945

Alexander Kluge (auteur), Anne Folkertsma (vertaler), Marianne Van Reenen (vertaler)
Impressies van het bombardement op de Duitse stad Halberstadt op 8 april 1945 en van gebeurtenissen in de hele wereld op 30 april 1945 en de dagen daarna tot de capitulatie van Duitsland.
Titel
Lente met witte vlaggen : april 1945
Auteur
Alexander Kluge
Vertaler
Anne Folkertsma Marianne Van Reenen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Luftangriff auf Halberstadt am 8. April 1945
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2021
254 p. : ill.
Aantekening
Bevat ook fragmenten uit 30. April 1945 en Wer ein Wort des Trostes spricht, ist ein Verräter
ISBN
9789059369603 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Op 8 april 1945 werd de Duitse stad Halberstadt, ten zuidwesten van Magdeburg, door de Britten volledig plat gebombardeerd. In het eerste deel van dit oorspronkelijk uit 1977 daterende boek vertelt de auteur op een geheel eigen, op een filmscenario lijkende wijze hoe diverse mensen dat indertijd beleefden. Hij doet dit niet in vloeiende zinnen, maar in een soort telegramstijl die vlot lezen belemmert. Steeds worden weer andere personen opgevoerd in filmische, losse scènes, die onderling alleen het grote geheel gemeen hebben. Omdat de auteur veelvuldig verwijst naar straten in Halberstadt zou een plattegrond wel handig geweest zijn. Het tweede gedeelte van dit boek gaat over 30 april 1945, de dag van de zelfmoord van Hitler, en de dagen daarna tot de capitulatie. Daarbij komen gebeurtenissen uit de hele wereld aan bod, de een nog aparter dan de ander. Hinderlijk is dat achterin in de eindnoten begrippen verklaard worden, maar dat daar op de bladzijde zelf niet naar verwezen wordt. Beva…Lees verder

Over Alexander Kluge

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dontworry

Alexander Ernst Kluge (Halberstadt, 14 februari 1932) is een Duits film- en televisieproducent, auteur, scenarioschrijver en advocaat. Hij woont in München en heeft twee kinderen.

Biografie

Kluge werd geboren in Halberstadt als zoon van een arts. Zijn ouders scheidden in 1945, waarna zijn moeder met hem naar Berlijn trok. Zijn vader bleef in Halberstadt. Kluge studeerde rechten, geschiedenis en kerkmuziek in Frankfurt en liep stage in het Frankfurter Institut für Sozialforschung van Theodor W. Adorno, de bakermat van de Frankfurter Schule. Hij raakte persoonlijk bevriend met Adorno en Jürgen Habermas. Op voorspraak van Adorno deed Kluge een stage bij Fritz Lang op de set van Der Tiger von Eschnapur.

Literatuur

In de jaren zestig van de twintigste eeuw publiceerde Kluge een aantal literaire teksten die aansluiten bij de documentaire anti-literatuur van die tijd. De verhalenbundel …Lees verder op Wikipedia

Suggesties