Boek
Nederlands

Baron Bagge ; Mona Lisa : twee novellen

Twee klassieke verhalen over liefde, verlangen en dood, het eerste speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog, het tweede in Florence aan het begin van de 16de eeuw.
Bevat
Baron Bagge
Mona Lisa
Titel
Baron Bagge ; Mona Lisa : twee novellen
Auteur
Alexander Lernet-Holenia
Vertaler
Martin Michael Driessen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Baron Bagge ; Mona Lisa
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2021
141 p.
ISBN
9789028212404 (paperback)

Besprekingen

Het leven als droom in nostalgische novelle

Wat is het verschil tussen dromen en leven? En wie bepaalt wat werkelijk is? Schrijver Martin Michael Driessen (Rivieren, De heilige) vertaalde twee meanderende, nostalgische novellen van de Oostenrijkse schrijver en dichter Alexander Lernet-Holenia (1897-1976), verschenen onder de titel Baron Bragge/Mona Lisa.

In mooi, licht archaïserend Nederlands ('temeer daar', 'weshalve') lezen we hoe een baron tijdens een veldtocht in 1915 de liefde van zijn leven ontmoet, om er vervolgens achter te komen dat de gelukzalige episode zich in zijn hoofd heeft afgespeeld. Na jaren kan hij nog steeds niet geloven wat hem is overkomen, 'tenzij ik ervan uitga dat het leven net als de dood slechts een droom is'. Dat blijkt een effectieve strategie.

De hoofdpersoon in 'Mona Lisa' vangt in het atelier van Da Vinci een glimp op van het onvoltooide meesterwerk. Dat drijft hem tot wanhoop: deze vrouw is van vlees en bloed, ze kán niet dood zijn. Da Vinci weet beter, maar poogt niet hem tot rede te brengen. De jongeman zal niet luisteren; voor hem is de waan werkelijkheid.

Uit het Duits vertaald door Martin Michael Driessen. Van Oorschot; € 21,50.

'Baron Bagge/Mona Lisa' is een uitgave waarin twee romans van de zeer bekende en gewaardeerde Oostenrijkse auteur Alexander Lernet-Holenia (1897–1976) in een Nederlandse vertaling van M.M. Driessen zijn gepubliceerd. 'Baron Bagge', geschreven in 1936, vertelt het fantastische en haast surrealistische verhaal van een officier in het KuK-leger [Kaiserlich und Königlich; het Oostenrijks-Hongaarse leger] tijdens de Eerste Wereldoorlog. De raamvertelling is een spannend en spookachtig verhaal over oorlogs- en heldendaden, maar de onderliggende verhaallijn gaat over de liefde voor een vrouw, die nooit heeft plaatsgevonden. 'Mona Lisa', geschreven in 1937, is het klassieke verhaal over een onbereikbare en tragische liefde voor een overleden vrouw, Mona Lisa. Lernet-Holenia heeft deze twee novellen geschreven in de stijl van zijn tijdgenoten Stefan Zweig en Joseph Roth. Enigszins mysterieus en tegelijk pakkend en meeslepend in een vlotte en heldere vertelstijl. Echte klassiekers dus, die vele…Lees verder