Boek
Nederlands

Varkensribben

+1
Varkensribben
×
Varkensribben Varkensribben
Genre:
Tragikomisch, absurdistisch verhaal over een verlaten en vrijgevochten jonge vrouw die haar plaats in het leven probeert te veroveren; over zorgzaamheid, herinneringen, eenzaamheid en eten.
Titel
Varkensribben
Auteur
Amarylis De Gryse 1989-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2020
221 p.
ISBN
9789044643961 (paperback)

Besprekingen

Het bal der debutanten

Vlees in al zijn varianten.

Amarylis De Gryse (°1989) weet hoe ze de lezer bij het nekvel moet grijpen. In de openingsscène van haar debuutroman Varkensribben toont ze meteen wat ze in haar mars heeft. 'Zo gaat het leven: je wordt het huis uit gegooid net wanneer je de was zou moeten doen. Nooit wanneer alles fris en opgevouwen netjes in de kast ligt.' Hoofdpersonage Marieke zieltoogt in haar auto, naakt langs de vaart, terwijl er een man op de ruit klopt. Ze is zopas aan de dijk gezet door haar amant Blok, traiteur bij een vleesbedrijf die ze tijdens een vakantiebaantje had leren kennen. En dat nog wel tijdens een bloedhete zomer én terwijl haar kleren klem zitten in de trommel van het wassalon. Dan blijkt er zomaar een vrouwenlijk in het water te drijven. Hoe is het zover kunnen komen, is de hamvraag van deze roman.

De ook al uit West-Vlaanderen afkomstige Amarylis De Gryse (°1989) schrijft in een klein houten huisje langs een Antwerpse snelweg en komt uit de kweekvijver van de …Lees verder

Amarylis De Gryse - Varkensribben

BOEKENBAL

★★★½

In 'Varkensribben', het prima debuut van Amarylis De Gryse, wordt Marieke door haar jeugdliefde de deur gewezen. En het verzorgingstehuis waar ze werkt, is met bejaarden en personeel verhuisd naar een nieuw gebouw. Marieke blijft achter met de zwaksten en vreest het moment dat ook zij moeten verhuizen. Maar zolang ze niet te veel nadenkt, komt alles wel goed. Haar houvast zijn herinneringen aan vroeger, zoals gehakt bakken met haar moeder, die bitter en broos geworden is.

'Varkensribben' is door Mariekes nostalgie en haar neurotische mijmeringen - in soms vermoeiend lange zinnen - geheel van deze tijd, met het bijbehorende risico op navelstaren. Maar de droog-humoristische schrijfstijl maakt het toch een charmant en ontroerend debuut. Marieke is geen zeurmillennial, maar een klassieke verloren ziel, en ze is door haar onhandigheid herkenbaar en beminnelijk.

De fijnste passages zijn die met uitgebreide beschrijvingen van het eten. Mariekes thuisloosh…Lees verder

De Belgische Amarylis De Gryse (1989) schrijft vanaf een klein houten huisje naast de snelweg. Ze groeide op in West-Vlaanderen en liet zich omscholen tot boerin. 'Varkensribben' is haar debuutroman. Een actueel debuut met een vlotte schrijfstijl. Het gaat over de vrijgevochten Marieke, die tijdelijk in een huurauto aan de vaart woont, nadat haar ex haar op straat zette. Ze werkt als verpleegster in een verzorgingstehuis. Door problemen bij de verhuizing van het tehuis naar een moderner gebouw, blijft ze alleen achter met de bejaarden. Dan begint ze met nadenken, vooral over eten. Haar beschrijvingen van gerechten en producten zijn uitgebreid en gedetailleerd. De teksten zijn erg realistisch en af en toe wat grof. Ze neemt geen blad voor de mond. Beeldende beschrijvingen bijvoorbeeld van hoe ze als kind gehaktballen klaarmaakte. Realistisch en absurdistisch verhaal, met actuele onderwerpen als besparingen in de zorg door de overheid, herinneringen aan vroeger en eenzaamheid. Luchtig g…Lees verder