Boek
Nederlands

Het uitstapje naar Tindari

Andrea Camilleri (auteur)
+1
Het uitstapje naar Tindari
×
Het uitstapje naar Tindari Het uitstapje naar Tindari

Het uitstapje naar Tindari

Andrea Camilleri (auteur)
In de reeks:
Genre:
Een Siciliaanse commissaris van politie krijgt te maken met drie misdaden die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben.
Titel
Het uitstapje naar Tindari
Auteur
Andrea Camilleri
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La gita a Tindari
Uitgever
Amsterdam: Serena Libri, 2001
288 p.
ISBN
90-76270-15-5

Andere talen:

Besprekingen

Zoals in de meeste romans van Camilleri speelt het gebeuren zich af in de imaginaire Siciliaanse stad Vigàta. In de Via Cavour, vlak voor zijn deur, nummer 44, wordt een jongeman vermoord die de naam had een playboy en rokkenjager te zijn. 's Anderendaags komt Davide Griffo aangifte doen van de verdwijning van zijn ouders. Zij waren op uitstap naar Tindari en zijn niet meer teruggekeerd. Op zich niet echt alarmerend: de oudjes zijn misschien bij familie. Maar waar wonen zij? In de Via Cavour, nummer 44. Dit kan geen toeval zijn. De twee moorden hebben op het eerste gezicht niets met elkaar te maken. Geen enkele bewoner van het flatgebouw heeft de oudjes en de jongeman ooit samen gezien. Daarenboven zijn zij echte huismussen, die maar zelden hun appartement verlaten. Waarom dan die plotse uitstap naar Tindari? Steekt de maffia achter dit alles? Montalbano gaat alleszins praten met Balduccio Sinagra, de plaatselijke boss, van wie het gezag echter wordt betwist door een nieuwe generatie…Lees verder
In 'De stem van de viool'* en 'De vorm van water'** maakte de Nederlandse lezer kennis met commissaris Montalbano, een laconieke, menselijke politieman, die veel nadenkt onder bomen, aan zee of gewoon thuis met een glas wijn. In dit verhaal krijgt hij te maken met drie misdaden, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Een jonge man wordt doodgeschoten als hij zijn huis in wil gaan, en een ouder echtpaar in hetzelfde wooncomplex blijkt verdwenen te zijn, evenals de kleinzoon van een maffiabaas. Het echtpaar is het laatst gesignaleerd tijdens een bustocht voor senioren naar Tindari (titel) en daar begint de commissaris met zijn team het onderzoek. Goed geschreven, goede plot, goed vertaald en een heerlijk Siciliaans sfeertje. Op de kaft een foto van twee dames uit het reisgezelschap. Vrij kleine druk.

Over Andrea Camilleri

CC BY 3.0 - Foto van/door [[Marco Tambara [thambar] cc-by-3.0]]

Andrea Calogero Camilleri (Porto Empedocle, 6 september 1925 – Rome, 17 juli 2019) was een Italiaans schrijver. Zijn detectiveromans over inspecteur Montalbano zijn in meerdere talen vertaald en vormen de basis van een televisieserie.

Levensloop

In 1944 begon Camilleri met een studie literatuur, die hij overigens niet afmaakte, en begon gedichten en korte verhalen te publiceren. In 1945 won hij daarvoor de "Premio St Vincent". Ook werd hij lid van de Italiaanse Communistische Partij. Van 1948 tot 1950 studeerde Camilleri toneel- en filmregie aan de Accademia Nazionale d'Arte Drammatica 'Silvio d'Amico' en begon te werken als scenarioschrijver. Hij regisseerde toneelstukken van Luigi Pirandello en Samuel Beckett.

In 1957 trouwde hij met Rosetta Dello Siesto, met wie hij drie kinderen kreeg. Bij de RAI werkte Camilleri aan diverse producties, zoals Inspecteur Maigret. In 1977 keerde hij terug naar de Accademia 'Silvio d'Amic…Lees verder op Wikipedia