Boek
Nederlands

De man die de taal van de slangen sprak

Andrus Kivirähk (auteur), Jesse Niemeijer (vertaler)
+1
De man die de taal van de slangen sprak
×
De man die de taal van de slangen sprak De man die de taal van de slangen sprak

De man die de taal van de slangen sprak

Andrus Kivirähk (auteur), Jesse Niemeijer (vertaler)
In de vroege middeleeuwen spreekt een jongen, die ergens in de Baltische staten woont, als laatste de taal der slangen.
Titel
De man die de taal van de slangen sprak
Auteur
Andrus Kivirähk
Vertaler
Jesse Niemeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Ests
Oorspr. titel
Mees, kes teadis ussisõnu
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2015
383 p.
ISBN
9789044626308

Besprekingen

De dingen die voorbijgaan

De man die de taal van de slangen sprak van de Est Andrus Kivirähk is een wonderlijke allegorie over voortdurende verandering. Met een vleugje Monty Python.

In het imaginaire middeleeuwse Estland van Andrus Kivirähk spreken de mensen in het bos de taal van de slangen en de andere dieren. Ze melken en berijden wolven, ontbieden elanden en geiten om ze te slachten en proberen hun vrouwen weg te houden van de sensuele bruine beren. Het bos werd vroeger beschermd door de Oerkikker, maar die slaapt nu een eeuwige slaap. Hij kan alleen gewekt worden als genoeg mensen Hem in de slangentaal toespreken, maar de taalbeheersing neemt gestaag af. De jonge Leemet is de laatste die de taal van de slangen vloeiend leert spreken.

In het dorp, daarentegen, werken de mensen in het zweet huns aanschijns op akkers om brood te kunnen bakken. Omdat de dorpelingen de slangentaal allang vergeten zijn, geraken ze nauwelijks nog aan vlees. Hun ambitie is om schildknaap van een ridder te worden, of schandknaap van een bisschop, of eunuch, om te zingen met de monniken.

Toch steuntDe man die de taal van de slangen sprak niet op de klassieke tegenstelli…Lees verder

Dit boek is moeilijk in een genre te plaatsen. Het is noch een roman, noch een geschiedschrijving. De term 'tragisch sprookje' benadert de werkelijkheid nog het meest en dan in de trant van Tolkien, maar wel met een serieuze doelstelling. Hoofdpersoon is een jongen die als een van de laatsten de taal van de slangen nog spreekt. Hij woont in de vroege middeleeuwen met zijn kleine familie in een bos ergens in de Baltische staten. Zij worden geminacht door de overige dorpsbewoners die inmiddels naar de stad zijn getrokken, nadat ze door ridders met ijzeren wapens waren overwonnen. Daar zijn ze het contact met de natuur kwijtgeraakt. De jongen leert de slangentaal en kan met behulp daarvan met dieren praten. Zijn doel is om de mythische Oerkikker te vinden en tot leven te wekken. Die zou de oude toestand kunnen herstellen. Het boek is in feite een uiting van verzet tegen onze huidige geautomatiseerde en ontmenselijkte cultuur en zet absoluut tot denken aan. De schrijfstijl is zeer persoon…Lees verder