Boek
Nederlands

Leon & Juliette : een liefdesgeschiedenis

Leon & Juliette : een liefdesgeschiedenis

Genre:
Titel
Leon & Juliette : een liefdesgeschiedenis
Auteur
Annejet Van der Zijl
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Leon en Juliette
Uitgever
[Amsterdam]: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 2020
95 p.
Aantekening
Boekenweekgeschenk 2020
ISBN
9789059655164 (hardback) 9789059655133 (hardback)

Besprekingen

Dit verzin je niet

In haar Boekenweekgeschenk (non-fictie!) toont Annejet van der Zijl zich een meesterverteller.

VAN SLAVIN TOT BURGEMEESTERSVROUW

In een 19de-eeuwse grafkelder in het Zuid-Hollandse Monster, die door de duinafgraving in de jaren dertig veranderde in een grafheuvel, liggen onder meer de kisten van burgemeester Leon Herckenrath (1800-1861) en zijn zwarte vrouw Juliette (1809-1856). Dit was Annejet van der Zijl (57) al lang bekend, evenals de grote kinderschare van de twee, en ook dat Leon zijn vrouw als slavin in het Amerikaanse Charleston had leren kennen.

Maar of er een boek in zat, betwijfelde de schrijfster, die in bijvoorbeeld Sonny Boy (2004) en De Amerikaanse prinses (2015) heeft laten zien goed uit de voeten te kunnen met een verhaal over liefde die barrières overwint, of een levensloop barstensvol wendingen. De twijfel zat 'm in het feit dat het allemaal wel lang geleden gebeurd was - hoe kon ze het verhaal vanuit de resterende documenten en schaarse afbeeldingen tot leven wekken?

Het antwoord is: door snel ter zake te komen. De eerste 25 pa…Lees verder

Boekenweekgeschenk 2020. Uitgeversinformatie: De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. In ‘Leon & Juliette’ reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alle trotseerde, tot de vergetelheid aan toe. Het thema van de Boekenweek 2020 (7 t/m 15 maart) is Rebellen & Dwarsdenkers. Het Boekenweekgeschenk verschijnt ook in het Fries*.