Boek
Nederlands

Pelgrim langs Tinker Creek

Annie Dillard (auteur)
+1
Pelgrim langs Tinker Creek
×
Pelgrim langs Tinker Creek Pelgrim langs Tinker Creek

Pelgrim langs Tinker Creek

Genre:
Intense observaties in en om Tinker Creek in Virginia, afgewisseld met dagelijkse gebeurtenissen in het leven van de schrijfster, natuurhistorische wetenswaardigheden en vrije associaties over het leven in het universum.
Titel
Pelgrim langs Tinker Creek
Auteur
Annie Dillard
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Pilgrim at Tinker Creek
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
319 pagina's
ISBN
9789045037509 (hardback)

Besprekingen

Mijn favoriete boomstam

Pelgrim langs Tinker Creek, het intussen klassieke werk van Annie Dillard, is eindelijk vertaald en dat is heuglijk nieuws. De revival past perfect in de trend van literaire natuurboeken.

Ik onderbrak het schrijven van deze recensie voor een kleine wandeling. De buitenwereld lonkte zo verrukkelijk op maandagochtend. De wintertakken staken af tegen het felle blauw. Ik hurkte neer om het rijp op het gras te inspecteren, merkte op dat de schaduwkant van de weide nog helemaal bevroren was. Bewust observeren heb ik geleerd, maar toch gaan er weken voorbij waarin ik tijdens mijn wandelingen te veel in mijn hoofd verdwijn. Gelukkig is daar Annie Dillard. Haar werk kan je niet lezen zonder achteraf met nieuwe ogen om je heen te kijken.

De Amerikaanse won in 1975 de Pulitzer Prize voor Pelgrim langs Tinker Creek, een boek uit 1974 dat nu pas in het Nederlands is vertaald. Het staat al jaren op de leeslijst in Amerikaanse scholen, wat de schrijfster in haar nawoord uit 1999 deed opmerken: 'Waarom zou je een boek lezen dat op de leeslijst van je puber staat?' Nochtans, zo meent ze terecht, is het geschikter voor volwassenen dan voor jonge lezers. Die bijten wellicht hun…Lees verder

De Amerikaanse auteur Annie Dillard (1945) won in 1974 op 29-jarige leeftijd met 'Pilgrim at Tinker Creek' de prestigieuze Pulitzer-prijs. Het werk dat op de band omschreven wordt als een poëtisch essay, is een verzameling intense observaties in en om Tinker Creek in Virginia, afgewisseld met dagelijkse gebeurtenissen, natuurhistorische wetenswaardigheden en vrije associaties over het leven in het universum. Dillard zoomt soms in tot op de millimeter en ligt bij wijze van spreken met haar neus in de modder naar wormen te kijken om vervolgens te mijmeren over haar plaats in ruimte en tijd. Hoewel we de seizoenen min of meer volgen, is er verder geen duidelijke structuur te onderscheiden en de auteur springt van de hak op de tak en van microscoop naar telescoop. Zelf zegt Dillard dat zij '...tijd (wil) toevoegen aan de textuur, het landschap op een zich ontrollende rol schilderen en de reliëfglobe op zijn standaard laten tollen.' Prettig leesbaar en goed vertaald door Henny Corver en me…Lees verder