Boek
Nederlands

Hoe alles hier verandert

Antjie Krog (auteur)
+1
Hoe alles hier verandert
×
Hoe alles hier verandert Hoe alles hier verandert

Hoe alles hier verandert

Persoonlijke observaties over het leven in Zuid-Afrika na de apartheid, morele dilemma's, verzoening en hoe de schrijfster als blanke zelf een plek zoekt in de nieuwe Zuid-Afrikaanse samenleving.
Titel
Hoe alles hier verandert
Auteur
Antjie Krog
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, 2018
245 p.
Aantekening
Voor dit boek maakte de auteur een persoonlijke keuze uit haar werken Country of my skull (De kleur van je hart), A change of tongue (Een andere tongval) en Begging to be black (Niets liever dan zwart)
ISBN
9789057599156 (paperback)

Besprekingen

De auteur groeide op in een 'compleet gesloten, samenhangende wereld', maar het nieuwe Zuid-Afrika, waarin de meerderheid niet blank is, heeft daarin verandering gebracht. Zij worstelt met de vraag of het voor haar als blanke mogelijk is 'zwart' te worden in de betekenis die zwarte Zuid-Afrikanen er zelf aan geven. Dit boek begint met een indringend voorwoord en is een selectie van de auteur uit haar non-fictie trilogie 'De kleur van je hart' (2000), 'Een andere tongval' (2004) en 'Niets liever dan zwart' (2010). De auteur, een voormalig strijdster tegen apartheid, is één van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika, ze debuteerde in 1970 met 'Dogter van Jefta'. Terugkerende thema's in haar werk zijn ouder worden, vrouw-zijn en racisme en ongelijkheid in Zuid-Afrika. Ze is hoogleraar aan de Universiteit van de West-Kaap. Begin 2018 kreeg zij de Gouden Ganzenveer. Op zeer geëngageerde wijze analyseert de auteur de nog steeds actuele zoektocht van de inwoners van Zuid-Afrika naar samen…Lees verder

Krogs vergeefse liefde

De blanke essayist Antjie Krog heeft dubbele, ongemakkelijke gevoelens voor haar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het land van de gulle lach, de vanzelfsprekende gastvrijheid en warmte die je omarmen wanneer je daar voet aan land hebt gezet. Maar datzelfde Zuid-Afrika gaat ook diep gebukt onder armoede en ongelijkheid. Ruim de helft van de bevolking leeft onder het bestaansminimum, en van die helft is bijna iedereen zwart. Voor de oorzaak wordt vaak gewezen naar het witte, in 1994 beëindigde apartheidsregime, dat zwarten lange tijd heeft uitgesloten van goed onderwijs, fatsoenlijk betaald werk en behoorlijke huisvesting. Aan de andere kant hoor je dat Zuid-Afrika sinds een kwarteeuw een democratie is, dat er hard wordt gewerkt aan het uitwissen van discriminatie, en dat we het verleden af moeten sluiten.

Toch kan niemand eraan voorbijzien dat de apartheid diepe wonden heeft geslagen. Wanneer de waardigheid van mensen zo systematisch is ondermijnd, is het een illusie om te denken dat er daarna meteen een messiaanse tijd aanbreekt.

Ook de witte minderheid draagt…Lees verder

Over Antjie Krog

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Antjie Krog (Kroonstad, 23 oktober 1952) is een Zuid-Afrikaanse dichteres en schrijfster.

Biografie

Krog debuteerde in 1970 op 17-jarige leeftijd met de dichtbundel Dogter van Jefta. Haar tweede publicatie januari-suite (1972) werd onderscheiden met de Eugène Maraisprys. Andere werken van Krog zijn de bundels Otters in bronslaai, Jerusalemgangers en Kleur kom nie alleen nie. In Nederland is Antjie Krog onder meer bekend door haar optreden bij Poetry International, de Nacht van de Poëzie en het festival Winternachten.

In 1999 verscheen bij uitgeverij Atlas een bloemlezing uit haar werk onder de titel Om te kan asemhaal. Daarna zijn haar dichtbundels bij Uitgeverij Podium verschenen. Zij schreef ook proza, bijvoorbeeld Country of my Skull - in het Nederlands: De kleur van je hart (1998/2000), toneelstukken en non-fictie, bekroond met onder meer de Pringle Award, de For…Lees verder op Wikipedia