Boek
Nederlands

Bart

Ap Dijksterhuis (auteur)
+1
Bart
×
Bart Bart
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Bart (15) is intelligent en zelfbewust, zonder arrogant of irritant te zijn. In een bunker ontmoet hij in het geheim zijn vrienden Len en Mitchell, waar ze drank en joints nuttigen. Dan wordt hij voor het eerst van zijn leven verliefd, en verandert alles. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Nederland ; 1980-
Titel
Bart
Auteur
Ap Dijksterhuis
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
142 p.
ISBN
9789044644937 (paperback)

Besprekingen

Begin jaren tachtig ontwikkelt zich een vriendschap tussen de scholieren Len (17) en zijn jongere buurjongen Bart (15), die hem - en iedereen - echter mentaal en verbaal overschaduwt. Bart is intelligent en zelfbewust, zonder arrogant of irritant te zijn. Hij kent geen angst. Hij weet met zijn dichttalent een potloodventer uit het dorp weg te krijgen. Bart ontdekt het bestaan van een bunker, die hij en zijn vrienden Len en Mitchell uitgraven en als geheime ontmoetingsplek gebruiken, met drank en joints. Dan verandert Bart, hij is ‘machteloos’ verliefd op Romy, die hij op het komende schoolfeest wil veroveren. Len maakt zich zorgen. Zo beschreven lijkt het een wat simpel verhaal, verteld vanuit het perspectief van Len, maar het sleept je mee. Mede door de setting in de jaren tachtig en de trefzekere taal van de auteur, een invloedrijke Nederlandse psycholoog (1968). Al is Bart wel heel bijzonder. Fictiedebuut over opgroeiende jongeren met heftige gevoelens, zoals verliefdheid en jaloez…Lees verder

Over Ap Dijksterhuis

Albert Jan (Ap) Dijksterhuis (Zutphen, 12 november 1968) is een Nederlandse psycholoog, ondernemer, spreker en schrijver en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en organisatieadviseur. Hij is gespecialiseerd in het onderbewustzijn en intuïtief denken. Tegenwoordig woont hij samen met zijn vriendin in Nijmegen en ze hebben een zoon.

Carrière

Dijksterhuis studeerde psychologie aan de universiteit van Nijmegen. In 1996 promoveerde hij cum laude aan dezelfde universiteit.

Na zijn promotie maakte Dijksterhuis de overstap naar de Universiteit van Amsterdam. In 2006 ging hij terug naar zijn oude universiteit, alwaar hij tot persoonlijk hoogleraar bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen werd benoemd. In 2007 verscheen zijn boek Het slimme onbewuste, dat de invloed van het onbewuste op het denken (met name het nemen van beslissingen) voor leken beschrijft.

Dijksterhuis is…Lees verder op Wikipedia