Boek
Nederlands

Dingen die je meeneemt op reis

Aroa Moreno Durán (auteur), Corrie Rasink (vertaler)
Als de dochter van Spaanse ballingen, die opgroeit in de DDR, verliefd wordt op een jongeman uit West-Duitsland laat zij alles in de steek.
Titel
Dingen die je meeneemt op reis
Auteur
Aroa Moreno Durán 1981-
Vertaler
Corrie Rasink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La hija del comunista
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2021
168 p.
ISBN
9789021419855 (paperback)

Besprekingen

Stenen rivier

Debutante Aroa Moreno Durán laat twee koningskinderen dansen in een ommuurde wereld. Alleen jammer dat de wals verzandt in een banale polonaise.

Het is niet zo dat Katia Ziegler zich opgesloten voelt. Leven in het Oost-Berlijn van de jaren vijftig is best draaglijk, ook al voelt ze zich een buitenbeentje in de communistische heilstaat. Haar Spaanse afkomst zit haar integratie in de weg – haar vader vocht in Spanje tegen de fascisten van Franco en moest als verliezer vluchten. Hij beschouwt zichzelf niet als een balling: de DDR is de vleesgeworden socialistische droom en als revolutionair is hij trots op de linkse enclave die hij nu zijn thuis mag noemen.

Alleen Katia’s moeder heeft soms heimwee. Zij mist de Spaanse keuken en de zon, en gruwelt van de harkerige Duitse taal. Haar verdriet zit verborgen onder het bed, in twee kartonnen koffers vol souvenirs, vol foto’s van oude vrienden, vol herinneringen aan een leven zonder censuur en voedselbonnen.

Katia heeft zich als tiener neergelegd bij het grauwe leven als Ossi. Ja, de wachtrijen aan de winkels zijn vervelend en het is jammer dat ze haar…Lees verder

Deze debuutroman van de Spaanse schrijfster Aroa Moreno Durán (1981) is het verhaal van Katia, de dochter van een communist die Spanje ontvluchtte tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Ze groeit op in Oost-Berlijn. Ze komt in contact met Johannes, een jongen uit West-Duitsland. Zonder haar ouders in te lichten vlucht ze naar West-Duitsland, waar ze trouwt met Johannes en een gezin sticht. Ze wordt er doodongelukkig. Ruim twintig jaar later, na de val van de Muur, gaat ze terug naar Berlijn. Daar ontdekt ze ten volle wat haar vertrek heeft betekend voor haar ouders en haar zus, met wie ze al die jaren geen contact heeft gehad. Katia’s verhaal mist psychologische diepgang omdat niet duidelijk wordt waarom ze doet wat ze doet. Waarom wordt ze verliefd op Johannes? Waarom laat ze abrupt haar familie in de steek? Waarom mislukt haar huwelijk? Katia’s verhaal is een lege huls. Dat wordt nog eens benadrukt door het schrille contrast tussen haar lichtzinnige maar uitgebreid beschreven vlucht en de…Lees verder