Boek
Nederlands

Cholerastad : roman

Atte Jongstra (auteur)
Amsterdam van rond 1850 stikt in zijn eigen vuil. De kaden zijn vervallen, de grachten vormen een open riool, de stank is er niet te harden. Tot overmaat van ramp rukt vanuit India (of is het China?) de cholera op naar de stad. Niemand weet het fijne van de cholera. Is het besmettelijk? Helpt quarantaine? Is vaccinatie met chloor een goed idee? Een pandemie dreigt, twee helden richten de Eerste Am
Titel
Cholerastad : roman
Auteur
Atte Jongstra
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2022
261 p. : foto's
ISBN
9789029510363 (paperback)

Besprekingen

Zeer genietbare roman over cholera in Amsterdam

Als je de krantenknipsels in Atte Jongstra's nieuwe roman mag geloven, hebben N.N. Boevers (archivaris) en G.J. Peek (boekhandelaar) echt bestaan. Belangrijk is dat niet, want in Cholerastad zijn zij vooral een Amsterdamse variant van het duo Bouvard en Pécuchet, de twee kopiisten die in Flauberts gelijknamige roman verstrikt raken in hun verkenningen van kunst en wetenschap. De ambities van Boevers en Peek, die elkaar rond 1850 op straat tegenkomen en zich meteen geestverwanten voelen, reiken minder ver, maar ze ontsnappen evenmin aan de ironie van hun schepper. Cholera dreigt de hoofdstad in zijn greep te krijgen en daarom richten ze een commissie op die zich onder meer ten doel stelt alle kennis over de ziekte in kaart te brengen. Maar Boevers' echtgenote en een gewiekste charmeur gaan zich ermee bemoeien en daar komt natuurlijk gedoe van. Jongstra maakte van zijn roman een zeer genietbare, geraffineerd geschreven opera buffa, waaruit de stank van de grachten je tegemoet …Lees verder

Over Atte Jongstra

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Atte Jongstra (Terwispel, 13 augustus 1956) is een Nederlands schrijver en essayist, en daarnaast recensent voor NRC Handelsblad. Hij publiceerde ook onder de pseudoniemen Arno Breekveld en Arno II von Brechelhain. Hem is in 2016 de Constantijn Huygens-prijs toegekend.

Levensloop

Jongstra studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. In 1985 debuteerde hij met De Multatulianen. In 1990 ontving hij de Geertjan Lubberhuizenprijs voor De psychologie van de zwavel, in 1996 de Jan Greshoffprijs voor Familieportret, in 2009 ontving Jongstra de Max Pam Award voor zijn boek Klinkende ikken, verschenen in de reeks Privé-domein.

Zijn roman De avonturen van Henry II Fix (2007) schreef Jongstra naar aanleiding van de aanschaf op een veiling van een drietal kisten vol manuscripten en andere documenten van deze 18e-eeuwse levenskunstenaar en encyclopedist uit Zwolle.

Lees verder op Wikipedia