Boek
Nederlands

Schrijvers op het scherm

Bavo Dhooge (auteur)

Schrijvers op het scherm

Persoonlijk en deskundig betoog over de rol van de schrijver in de filmwereld.
Titel
Schrijvers op het scherm
Auteur
Bavo Dhooge
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Angèle, 2019
335 p.
ISBN
9789022336908 (paperback)

Besprekingen

Persoonlijk betoog van de Vlaamse auteur (1973) voor de literatuur- en filmliefhebber over de verschillende wijzen waarop schrijvers in films worden afgebeeld. Het schrijverspersonage blijkt ambivalent, omdat de buitenstaandersrol, het vanaf de zijlijn commentaar leveren op de maatschappij, juist zijn aantrekkingskracht is. De twintigtal schrijverstyperingen (zoals de gefrustreerde, verslaafde, romantische of getroebleerde schrijver) staan in een brede definitie van auteurs (inclusief bijvoorbeeld scenarioschrijvers) en films (A- en B-films). De lezer profiteert van wat de deskundige auteur, op basis van zijn achtergrond als afgestudeerd filmregisseur, scenarist, filmexpert en schrijver, allemaal te berde brengt, reikend van een persoonlijke aanklacht tegen de op de schrijver parasiterende filmcultuur tot en met cultuur-sociologische onderzoeken. Thema’s zijn onder meer de rol van de schrijver in het ‘cultuurveld’, waanzin, eenzaamheid, writer’s block, verslaving (drank, drugs, seks) …Lees verder

Over Bavo Dhooge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Samuel Dhooge

Bavo Dhooge (Gent, 31 januari 1973) is een Vlaams schrijver.

Biografie

Na zijn studies Grieks-Latijn aan het Sint-Lievenscollege te Gent, studeerde hij Film & Televisie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Zijn eindwerk, de kortfilm 'Warmwatervissen', werd geselecteerd op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent.

Na zijn studies werkte hij vier jaar als copywriter-scenarist in een productiehuis en als freelance recensent, onder meer voor HUMO en Ché.

Hij kende zijn literair debuut in 2001 met de roman 'Spaghetti'. Sedertdien publiceerde hij meer dan 100 'S-boeken': literaire romans, thrillers, autobiografische romans, memoires, dagboeken, verhalenbundels, westerns, jeugdthrillers, griezelboeken, sciencefiction en kinderboeken, waarvan de titels allen beginnen met een 'S'. Daardoor kreeg hij de bijnaam 'S-Express'.

Hij woont en werkt in Gent.

Prij…Lees verder op Wikipedia