Boek
Nederlands

Strafschop

Bavo Dhooge (auteur)
Een privé-detective moet een bedreigde stervoetballer van een Gentse voetbalclub beschermen en de bedreigers zien op te sporen.
Titel
Strafschop
Auteur
Bavo Dhooge
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
248 p.
ISBN
90-6306-481-0

Besprekingen

Bavo Dhooge is aardig op weg om de fakkel van de eerste generatie thrillerschrijvers over te nemen en de vlam met de nodige zuurstof verder aan te wakkeren. Niet alleen weet de auteur het strakke touw tussen spanning en humor te bewandelen, hij weet ook hoe je het grote publiek kunt strikken met het misdaadgenre te betrekken op populairste sport aller tijden: voetbal. De thriller vangt aan met twee voetbal citaten en is opgedragen aan Juan Lozano. Mogelijk zal Dhooge ooit de literatuurgeschiedenis ingaan als de man die de voetbalfans leerde lezen.

De voorzitter en de manager van AA Gent nemen privédetective Pat Somers en diens team onder de arm wanneer hun sterke man Josip Mandic, voetbalwonder bij uitstek, door een onbekende bedreigd wordt. Josip maakte voor de winterstop twintig goals, maar de machine sputtert sinds hij een strafschop 'verprutste', wat vermoedelijk ook de reden is voor de dreigementen. Josip komt niet bepaald in aanmerking voor een populariteitsprijs in de pl…Lees verder
De Kroatische stervoetballer Mandic wordt bedreigd en presteert sindsdien ondermaats. Zijn club huurt privé-detective Pat Somers in om hem te beschermen en de bedreigers op te sporen. Tegen zijn wil komt hij terecht in het duistere milieu van de voetbalmaffia waar omkoopschandalen en illegale verblijfsvergunningen schering en inslag zijn. Er vallen nog een paar doden voor Somers de ware toedracht ontdekt. Vierde thriller in twee jaar van de Vlaamse auteur. Winnaar van de Schaduwprijs 2003 en genomineerd voor de Diamanten Kogel met 'Smak'*. Detectiveroman die het vooral moet hebben van zijn hoofdpersonage. Somers is een ietwat onbeholpen knul met een voor het genre typisch gevoel voor one-liners en wisecracks. De plot is naar het einde toe wat warrig maar dat doet niets af van de grote ontspanningswaarde van dit leuke verhaal. Normale druk.

Over Bavo Dhooge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Samuel Dhooge

Bavo Dhooge (Gent, 31 januari 1973) is een Vlaams schrijver.

Biografie

Na zijn studies Grieks-Latijn aan het Sint-Lievenscollege te Gent, studeerde hij Film & Televisie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Zijn eindwerk, de kortfilm 'Warmwatervissen', werd geselecteerd op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent.

Na zijn studies werkte hij vier jaar als copywriter-scenarist in een productiehuis en als freelance recensent, onder meer voor HUMO en Ché.

Hij kende zijn literair debuut in 2001 met de roman 'Spaghetti'. Sedertdien publiceerde hij meer dan 100 'S-boeken': literaire romans, thrillers, autobiografische romans, memoires, dagboeken, verhalenbundels, westerns, jeugdthrillers, griezelboeken, sciencefiction en kinderboeken, waarvan de titels allen beginnen met een 'S'. Daardoor kreeg hij de bijnaam 'S-Express'.

Hij woont en werkt in Gent.

Prij…Lees verder op Wikipedia