Boek
Nederlands

Suriname, ik ben : roman

Bea Vianen (auteur), Warda El Kaddouri (nawoord)
Sita, een meisje van zestien van Hindostaans-Creoolse afkomst, snakt in een sterk verdeeld Suriname naar vrijheid, maar mag niet naar Nederland om te studeren en belandt in een liefdeloos huwelijk.
Titel
Suriname, ik ben : roman
Auteur
Bea Vianen
Nawoord
Warda El Kaddouri
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Sarnami, hai
Editie
Herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2021 | Andere uitgaves
222 p.
ISBN
9789059369801 (paperback)

Besprekingen

Heruitgave van Sarnami, hai van Bea Vianen is een voltreffer

In 1969 verscheen Sarnami, hai - Suriname, ik ben, het autobiografische debuut van Bea Vianen (1935-2018), de eerste Surinaamse vrouw van wie een Nederlandse uitgeverij een roman uitgaf. Het is het coming-of-age verhaal van het Hindoestaanse meisje S. (Sita), en een zoektocht naar identiteit in een land dat worstelt met armoede en interraciale verhoudingen, mede veroorzaakt door de machtspolitiek van de kolonisator. Sita en haar broertje Ata zijn 'ontstaan uit een nachtmerrie van situaties, uit een verleden waarvan zij niets weten'; haar vader, die ze haat, is 'een bastaard zonder stamboom'. Sita stuit in haar zoektocht op een lacune, kenmerkend voor een land waarin na de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in 1863 contractarbeiders uit China, India en Nederlands-Indië te werk werden gesteld. Gezien de toenemende aandacht voor de koloniale geschiedenis, is deze heruitgave een voltreffer. De bewustwording van de diepe wonden die ons koloniale verleden heeft geslagen …Lees verder

Sita, een meisje van zestien, worstelt met haar Hindostaans-Creoolse afkomst. Op jonge leeftijd verloor ze haar moeder en daarmee ook de enige vorm van liefde die ze heeft gekend. Angst voor haar autoritaire vader vergroot haar eenzaamheid. Armoede, geweld en raciale verhoudingen doen haar snakken naar vrijheid. In plaats daarvan raakt ze ongewenst zwanger en moet ze trouwen met iemand die niets om haar geeft. Ze wil ontsnappen aan deze uiterst beklemmende situatie die Sita’s vlucht naar Nederland zonder haar kind rechtvaardigt. Bea Vianen (1935-2019) was de eerste Surinaamse schrijfster die doorbrak in Nederland. Dit is haar debuut uit 1969, dat ook andere schrijvers uit Suriname heeft geïnspireerd. Eerder verschenen onder de titel 'Sarnami, hai'.

Over Bea Vianen

Beatrice Sylvia Magdalena Vianen (Paramaribo, 6 november 1935 - aldaar, 6 januari 2019) was een Surinaamse schrijfster van romans, verhalen en poëzie. Zij wordt gerekend tot de belangrijkste Nederlands-Caraïbische auteurs van de jaren '70 van de 20ste eeuw.

Leven en werk

Zij werd geboren in de Surinaamse hoofdstad en is van etnisch gemengde afkomst. Zij werd katholiek opgevoed (vergelijk het verhaal 'Nonnen en straffen', opgenomen in de bloemlezing Verhalen van Surinaamse schrijvers, 1989). Vianen ging in 1957 naar Nederland en leefde sedertdien voortdurend periodes aan beide zijden van de oceaan. Zij debuteerde met poëzie en proza in het tijdschrift Soela (1962-1964). ln 1965 kwam haar bundeltje Cautal uit, ingeleid door Trefossa: liefdesliederen aan Krishna, al komt hier al de migrantenpsyche naar buiten. In al haar romans gaat het om de problematiek van vrijheid versus onvrijheid. Zij beschrijft Surin…Lees verder op Wikipedia