Boek
Engels

Blank pages and other stories

Blank pages and other stories

Genre:
Twaalf verhalen die direct of indirect handelen over sterfelijkheid en de dood, waaronder een opmerkelijk verhaal over het overlijden van kunstenaar Egon Schiele en zijn vrouw Edith aan de Spaanse griep.
Titel
Blank pages and other stories
Auteur
Bernard MacLaverty
Taal
Engels
Uitgever
London: Jonathan Cape, 2021
261 p.
ISBN
9781787333154 (hardback)

Besprekingen

Hoewel deze Noord-Ierse auteur (1942) al sinds 1975 in Schotland woont, blijven zijn romans en verhalen geworteld in de stijl en thematiek van de Ierse verteltraditie. Dit is zijn zesde verhalenbundel. In deze twaalf verhalen worden in heldere zinnen en met veel oog voor detail cruciale momenten uit de levens van velerlei mensen beschreven. Veel van de hoofdpersonen in de verhalen zijn op leeftijd, en alle verhalen handelen direct of indirect over sterfelijkheid en de dood. Opvallend is het aangrijpende verhaal over het overlijden van Edith Schiele, die in 1918 bezweek aan de Spaanse griep. Zij was de vrouw van kunstenaar Egon Schiele, die slechts drie dagen later overleed aan dezelfde ziekte, slechts 28 jaar oud. De auteur wordt vaak vergeleken met Ierse schrijvers als John McGahern en William Trevor, maar zijn werk heeft ook raakvlakken met de verhalen van Raymond Carver (VS) en Alice Munro (Canada). Net als deze schrijvers weet de Ierse auteur in gestileerde beschrijvingen van ogen…Lees verder

Over Bernard MacLaverty

Bernard MacLaverty (Belfast, 14 september 1942) is een Noord-Iers schrijver, die sinds 1975 in Schotland woont. Zijn werk omvat romans, korte verhalen, hoorspelen en scripts voor televisie en film.

MacLaverty studeerde Engels aan Queen’s University in Belfast. Na zijn vertrek naar Schotland werkte hij tot 1981 als leraar op verschillende scholen, waarna hij zich geheel ging wijden aan het schrijven.

Zijn eerste boek, de verhalenbundel Secrets and other stories (1977), werd in Schotland bekroond met een literaire prijs, evenals de roman Lamb (1980).
In 1983 verscheen de roman Cal, een indringend verhaal over het politieke geweld in Noord-Ierland. Deze beide romans zijn ook verfilmd, respectievelijk in 1986 en 1984.

Selecte bibliografie

  • Secrets & Other Stories (verhalen, 1977)
  • Lamb (roman, 1980)
  • A Time to Dance & Other Stories (ver…Lees verder op Wikipedia