Boek Meertalig

Ou menya

Bieke Depoorter (fotograaf), Paul Demets (auteur)
+1
Ou menya
×
Ou menya Ou menya

Ou menya

Bieke Depoorter (fotograaf), Paul Demets (auteur)
Fotoimpressies van logeeradressen tijdens een reis door Rusland.
Titel
Ou menya
Fotograaf
Bieke Depoorter
Auteur
Paul Demets
Taal
Meertalig, Nederlands, Engels, Frans
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2011
[125] p. : ill. + bijlage (1 blad)
ISBN
9789020992137 (paperback)

Besprekingen

Ou menya, ‘bij mij’, is de titel van het eerste fotoboek van de Belgische fotografe Bieke Depoorter (°1986). Het bevat de resultaten van haar afstudeerproject aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) van de Hogeschool Gent. Daarvoor trok ze drie keer een maand lang door Rusland, tot diep in Siberië, gewapend met haar fototoestel, een slaapzak en een vodje papier waarop ze in vriendelijk Russisch vroeg of de lezer haar aan een slaapplaats kon helpen. Dat werkte wonderwel: ze logeerde bij Russen thuis, op bedden, banken en matrassen, en nam foto’s van haar gastheren en -vrouwen in hun vertrouwde, alledaagse omgeving. Het project leverde haar de HP Magnum Expression Award op van Magnum, het beroemdste fotopersbureau ter wereld, en de daarbijhorende media-aandacht. 
Depoorters foto’s, in dit boek mooi afgedrukt op een groot formaat zijn niet esthetiserend: ze proberen de waarheid die ze weergeven op geen enkele manier te verbloemen of aantrekkelijker te maken. Tegelijk …Lees verder
Dit is het eerste fotoboek van deze jonge, Belgische fotografe. Om materiaal te verzamelen trok ze drie maanden door Rusland, tot diep in Siberië, met haar fototoestel, een slaapzak en een vodje papier waarop ze in vriendelijk Russisch vroeg of de lezer haar aan een slaapplaats kon helpen. Dat werkte: ze logeerde bij Russen thuis, op bedden, banken en matrassen, en nam foto's van haar gastheren en -vrouwen in hun vertrouwde omgeving. Het project leverde haar de HP Magnum Expression Award op en de daarbij horende media-aandacht. Haar foto's, mooi afgedrukt op groot formaat, proberen de waarheid die ze weergeven op geen enkele manier aantrekkelijker te maken. Het is geen reportagefotografie maar het toevallige resultaat van al even toevallige menselijke ontmoetingen, van momenten van vertrouwen tussen onbekenden. Op die manier getuigen ze eerder van het algemeen menselijke dan van het specifiek Siberische. De details worden subtiel benadrukt in de bewust onscherpe, korrelige kwaliteit v…Lees verder

Over Bieke Depoorter

Bieke Depoorter (Kortrijk, 1986) is een Vlaamse fotografe en lid van Magnum Photos. Depoorter is sinds 2016 volwaardig lid is van het collectief en was daarvoor sinds 2014 al "associate member".

Depoorter studeerde af in 2009 in de richting fotografie aan het KASK te Gent.

Bieke Depoorter behaalde in 2009 haar masterdiploma fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Drie jaar later, op 25-jarige leeftijd, werd ze genomineerd voor de fotocoöperatie Magnum Photos, waar ze in 2016 werd benoemd tot gewoon lid. .

Depoorter heeft verschillende prijzen en onderscheidingen gewonnen, waaronder de Magnum Expression Award, The Larry Sultan Award en de Prix Levallois. Ze heeft vier boeken gepubliceerd: Ou Menya, ik sta op het punt om het een dag te noemen, zoals het mag zijn, en Sète # 15. Ze werkte samen met Aperture, Editions Xavier Barral, Edition Patrick Frey, Lannoo, Hannibal en Le bec en lair om deze boeken te publiceren.
De relaties …Lees verder op Wikipedia