Boek
Nederlands

Synchroniciteit : een beginsel van acausale verbondenheid

Carl Gustav Jung (auteur)
+1
Synchroniciteit : een beginsel van acausale verbondenheid
×
Synchroniciteit : een beginsel van acausale verbondenheid Synchroniciteit : een beginsel van acausale verbondenheid

Synchroniciteit : een beginsel van acausale verbondenheid

Studie over schijnbaar toevallige gebeurtenissen waarbij geconcludeerd wordt dat er sprake is van samenhangen, acausale verbanden, die de schrijver synchroniciteit noemt in plaats van toeval.
Titel
Synchroniciteit : een beginsel van acausale verbondenheid
Auteur
Carl Gustav Jung
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Synchronizität als ein Prinzip akausaler Zusammenhänge
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2021 | Andere uitgaves
159 p. : ill.
ISBN
9789056371005 (paperback)

Besprekingen

Soms is een samenloop van omstandigheden zo frappant, dat men een verklaring zoekt. Dit zeer interessante, maar zeker niet eenvoudige boek gaat dieper in op een bekende theorie daarover, die van de synchroniciteit over de gelijktijdigheid van twee gebeurtenissen die ogenschijnlijk toevallige, maar in feite zinvolle verbanden vormen. Het zoeken naar verklaringen voor zo'n samenloop van omstandigheden levert vaak niets op. De Zwitserse psycholoog Jung (1875-1961) ontdekte dat er sprake is van samenhangen, acausale verbanden, en sluit daarmee aan bij sommige wijsheidsgeschriften uit het Oosten, waarin synchroniciteit vaak als iets vanzelfsprekends wordt behandeld. Deze theorie kan een nieuwe dimensie aan het waarnemen toevoegen. Het astrologische experiment dat opgenomen is, gaat dieper in op de causaliteit. Een nuttig boek voor ieder die onderzoek doet of interesse heeft in het probleem van de causaliteit of in Jung. De derde druk uit 2000 was eigenlijk een geheel nieuwe uitgave, met ee…Lees verder

Over Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung (Kesswil, 26 juli 1875 – Küsnacht, 6 juni 1961) was een Zwitsers psychiater en psycholoog. Hij was de grondlegger van de analytische psychologie.

Levensloop

Jeugd

Jung werd geboren als Karl Gustav II Jung. Hij was het vierde kind van Paul Achilles Jung (1842–1896) en Emilie Preiswerk (1848–1923), maar het eerste dat de vroege kindertijd overleefde, net als zijn negen jaar jongere zuster. Zijn vader, Paul Jung, was dorpsdominee van de Zwitserse gereformeerde kerk, en zijn moeder Emilie was een telg uit een rijke Zwitserse familie. Als student aan de universiteit zou Jung de moderne spelling van zijn doopnaam 'Karl' wijzigen in de originele naam van zijn grootvader Carl naar wie hij genoemd was.

Toen Jung zes maanden oud was kreeg zijn vader een betere pastorie in Laufen toegewezen en het gezin verhuisde. Ondertussen groeide de spanning tussen Paul en Emilie. Emilie, die een…Lees verder op Wikipedia