Boek
Nederlands

Gespiegeld in een gouden oog

Carson McCullers (auteur), Tennessee Williams (inleider), Molly Van Gelder (vertaler)
In een kazerne in het diepe zuiden van de Verenigde Staten heeft een majoor een verhouding met de knappe vrouw van een kapitein, terwijl zijn echtgenote troost zoekt bij haar huisbediende en een soldaat elke nacht de vrouw van de kapitein bespiedt.
Titel
Gespiegeld in een gouden oog
Auteur
Carson McCullers
Inleider
Tennessee Williams
Vertaler
Molly Van Gelder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Reflections in a golden eye
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020
140 p.
ISBN
9789025311841 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Een meesterwerk voor wie durft

Wie Carson McCullers tweede roman leest, moet de moed hebben zichzelf te herkennen in fragiele sadisten, wellustige aanstellers en regelrechte, reinhartige idioten.

Van alle boeken die Carson McCullers in de loop van haar door ziektes, drankmisbruik en liefdespijn geteisterde leven publiceerde, is Het hart is een eenzame jager, de roman waarmee zij op 23-jarige leeftijd de wereld verbaasde, het dikste, beroemdste en minst geslaagde. De reden van dat laatste is wellicht dat het geschreven werd uit verontwaardiging, niet uit de curieuze mengeling van deernis, deemoed en koelbloedig leedvermaak dat de bron vormt van al haar verdere werk. In haar onvoltooide, ruim dertig jaar na haar overlijden gepubliceerde autobiografie Illumination and night glare vertelt McCullers dat ze na het werk aan haar debuut 'gay as a bird' was om nu eindelijk te kunnen schrijven 'just for the sake of words and images'.

Het resultaat was de roman die oorspronkelijk in 1941 verscheen, één jaar na haar eersteling, en nu nieuw vertaald is als Gespiegeld in een gouden oog. In zijn voorwoord uit 1950 wijst Tennessee Williams erop dat het boek eertijds mi…Lees verder

‘Een legerplaats in vredestijd is saai en leeg’. De rest van het verhaal logenstraft deze openingszin. In een broeierige atmosfeer draaien zes mensen en een paard ingewikkelde rondjes om elkaar heen. Soldaat Williams raakt geobsedeerd door de vrouw van kapitein Penderton. Deze kapiteinsvrouw Leonara is de minnares van majoor Langdon. De vrouw van Langdon treurt en heeft een bijzondere relatie met een Filipijnse bediende. En zo is iedereen met elkaar bezig en nauwelijks met serieus werk. Soldaat Williams projecteert erotische fantasieën op Leonara en bezoekt haar slaapkamer stilletjes in de nacht. Kapitein Penderton weet zich geen raad met zijn erotische gevoelens voor de ondergeschikte soldaat Williams. En zo lijkt het leven op deze basis op het eerste oog logisch en begrijpelijk, maar is dat leven bij nadere beschouwing allesbehalve ordentelijk. Deze novelle legt een gapende kloof bloot tussen schijn en werkelijkheid: obsessies, verlangens, erotiek en voyeurisme. Carson McCullers (19…Lees verder

Over Carson McCullers

Carson McCullers, geboren als Lula Carson Smith (Columbus, Georgia, 19 februari 1917 — Nyack, New York, 29 september 1967) was een Amerikaans schrijfster. Ze schreef fictie waarin de spirituele isolatie van de buitenstaanders in de zuidelijke staten van de VS werd beschreven.

Leven

Ze groeide op in Georgia. Haar dominante moeder was ervan overtuigd dat ze wereldberoemd zou worden. Vanaf haar tiende jaar studeerde ze vlijtig piano, maar haar droom een groot soliste te worden op de concertpodia ging in rook op door een reumatische aandoening. Ze trok op 17-jarige leeftijd naar New York om daar een cursus creatief schrijven te volgen aan de universiteit. Ze trouwde met James Reeves McCullers in 1937. Dit huwelijk werd al vanaf het begin gekenmerkt door alcoholmisbruik en seksuele ambivalentie. Beiden werden verliefd op dezelfde man, de componist David Diamond.

Na het verschijnen van haar eerste roman The Heart Is a Lon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties