Boek
Nederlands

Leven? of Theater?

Charlotte Salomon (auteur), Judith Herzberg (vertaler)
Een graphic novel avant la lettre, een tijdloos meesterwerk, nu voor het eerst in zijn geheel gepubliceerd in een unieke uitgave. De herontdekking van een ongeëvenaard talent in de traditie van Chagall, Bannard en Picasso, de komende jaren tentoongesteld in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Amerika.
Leven en werk van Charlotte Salomon inspireerden niet alleen tot een roman, maar ook tot een
Onderwerp
Salomon, Charlotte
Titel
Leven? of Theater?
Auteur
Charlotte Salomon
Vertaler
Judith Herzberg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Leben? oder Theater?
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2015 | Andere uitgaves
819 p. : ill.
ISBN
9789059366152 (hardback)

Over Charlotte Salomon

Charlotte Salomon (Berlijn, 16 april 1917 - Auschwitz, 10 oktober 1943) was een Joods-Duitse schilderes.

Als kind van geassimileerde Joodse ouders groeide zij op in Berlijn. Haar vader was arts. Haar moeder pleegde zelfmoord toen Charlotte negen was. Haar latere stiefmoeder was zangeres. Charlotte adoreerde haar.

In september 1936 werd Salomon toegelaten tot de kunstacademie. Toen zij een prijs beloofde te winnen, kwam uit dat ze Joods was en moest ze de kunstacademie verlaten.

In 1939, na de Kristallnacht, vluchtte ze op advies van haar vader en stiefmoeder naar haar grootouders die in Zuid-Frankrijk woonden. Op advies van een arts begon Salomon te schilderen. Zo ontstond de meer dan 1300 autobiografische gouaches tellende reeks Leben? oder Theater? Dit omvangrijke expressionistische kunstwerk rondde ze in 1942 af. Voor deze serie werd zij geïnspireerd door de eerste geluidfilms, zoals de film Mädchen in Uniform, die de vrouwenliefde tot onderwerp…Lees verder op Wikipedia