Boek
Duits
Een schrijver en zijn excentrieke moeder met dementie rijden per taxi door Zitserland en praten over hun getraumatiseerde levens.
Titel
Eurotrash
Auteur
Christian Kracht
Taal
Duits
Uitgever
Köln: Kiepenheuer & Witsch, 2021
209 p.
ISBN
9783462050837 (hardback)

Besprekingen

Sterk autobiografisch getinte roman over een schrijver die met zijn excentrieke, aan alcohol en tabletten verslaafde oude moeder met dementie per taxi door Zwitserland rijdt. De grillige tocht heeft komische tendensen, maar in de vele dialogen blijkt dat boven beide de schaduw van het verleden hangt. Dat betreft de nazisympathieën van de grootvader en de traumatische misbruikervaringen van zowel moeder als zoon. Een met elegante literaire middelen geschreven verhaal in een roadmovie-achtige setting dat met licht absurdistische trekjes de contouren van een pijnlijk verleden blootlegt zonder daar al te expliciet op in te gaan.

Over Christian Kracht

Christian Kracht (Saanen, 29 december 1966) is een (Duitstalig) Zwitsers schrijver en journalist.

Leven en werk

Kracht studeerde in Zwitserland, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten. Hij werd geboren als zoon van een directeur van multinational-uitgever Axel Springer AG. Kracht is getrouwd met regisseur Frauke Finsterwalder en woont tegenwoordig in Florence en Afrika.

In de jaren negentig werkte Kracht als journalist, onder meer voor Der Spiegel. Midden jaren negentig werd hij correspondent in India, ging wonen in Bangkok en schreef een serie veelgeprezen reisartikelen voor het dagblad Welt am Sonntag, later gebundeld in Der Gelbe Bleistift (2000). Van 2004 tot 2006 voerde hij samen met Eckhart Nickel vanuit Kathmandu de redactie van het literatuurtijdschrift Der Freund.

Krachts eerste roman, Faserland (1995), wordt gezien als een sleutelwerk in de Duitse golf van "poplite…Lees verder op Wikipedia