Boek
Nederlands

Drie mannen en een stoel

Christian Oster (auteur), Kiki Coumans (vertaler)
Drie mannen die elkaar niet goed kennen, maken een reis met de auto van Parijs naar Corsica.
Onderwerp
Relaties
Titel
Drie mannen en een stoel
Auteur
Christian Oster
Vertaler
Kiki Coumans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Trois hommes seuls
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, 2021
132 p.
ISBN
9789493186330 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Zachtaardige mislukkingen

Christian Oster schreef over drie mannen zonder eigenschappen, maar mét een stoel.

Een man alleen is in slecht gezelschap, dat is bekend, en dat geldt dus des te meer voor drie mannen alleen, zelfs al trekken ze er samen op uit. In Drie mannen en een stoel stopt Christian Oster (1949) drie vrijgezellen in een auto en stuurt hij hen met een stoel naar Corsica. Het is de vierde roman van de Franse schrijver die in het Nederlands verschijnt, na Volleybal, In de trein en Mijn grote appartement, dat in 1999 met de Prix Médicis werd bekroond.

Bizarre situaties en dito ontmoetingen zijn het handelsmerk van Oster, die grossiert in zachtaardige mislukkelingen. Zijn hoofdpersonages zijn steevast mannen zonder eigenschappen en zonder ambities, die niet van enige ondernemingsdrift kunnen worden verdacht. Doorgaans zijn ze gedumpt door hun vriendin en ondernemen ze onhandige toenaderingspogingen tot een andere vrouw, zonder daar echt in te geloven. Dat laatste geldt ook voor de verteller van Drie mannen en een stoel. Over dit kleurloze type valt weinig te vertel…Lees verder

De hoofdpersoon, een alleenstaande man uit Parijs, gaat per auto op reis naar zijn ex-vrouw op Corsica. Hij is in het gezelschap van twee mannen die hij nauwelijks kent. Dit is een reisverslag met veel aandacht voor de zielenroerselen van de hoofdpersoon, zijn gedachtenspinsels, verwachtingen, plannen en afspraken, die op niets uitlopen. Het verhaal heeft een open einde. Voor Frankrijkbezoekers veel herkenbaars in Parijs en daarbuiten. Thematiek van de eenzaamheid van drie alleen levende manen. Goed vertaald, goede spanningsboog. Voor een breed publiek.

Suggesties