Boek
Nederlands

Weten vraagt meer dan meten : hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal

Christien Brinkgreve (auteur), Sanne Bloemink (auteur), Eric Koenen (auteur)
+1
Weten vraagt meer dan meten : hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal
×
Weten vraagt meer dan meten : hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal Weten vraagt meer dan meten : hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal

Weten vraagt meer dan meten : hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal

Bijdragen over de beperkte waarde van cijfermatige gegevens voor de oplossing van problemen en het nemen van beslissingen op allerlei terreinen.
Titel
Weten vraagt meer dan meten : hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal
Auteur
Christien Brinkgreve Sanne Bloemink Eric Koenen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: AUP, © 2017
130 p.
ISBN
9789462983861 (paperback)

Besprekingen

Meten is weten. Van cito-toets tot citatie-index, van zorgquotum tot bijstandsnorm, op steeds meer gebieden zijn wij bezig met cijfers en protocollen en daarbij verdwijnt de mens waar het om gaat uit het zicht. Reden te over voor een groep van twaalf vakmensen om bij elkaar te gaan zitten en te vertellen over de destructieve gevolgen die deze aanpak heeft op hun vakgebied. Twaalf denkers van hoog niveau, op de grens tussen theorie en praktijk, van de socioloog Christien Brinkgreve en de wetenschapssocioloog Trudy Dehue tot de bedrijskundige Eric Koenen en de essayiste Xandra Schutte. De personalia van de auteurs zijn aan het begin van hun bijdragen in roze tekstkaders vermeld; eveneens in roze tekstkaders staan praktijkvoorbeelden. Met een lijst van boeken die de schrijvers inspireerden. Uitermate leesbaar, verontrustend, verplichte literatuur voor wie zich betrokken voelt bij de vraag hoe het verder moet met mens en samenleving.

Over Christien Brinkgreve

Christine Dorothea Antoinette (Christien) Brinkgreve (Amsterdam, 8 augustus 1949) is een Nederlands hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht. Ze is tevens publiciste.

Biografie

Brinkgreve, een dochter van de beeldhouwer Geurt Brinkgreve en Sjuwke Kunst, studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1984 promoveerde op een dissertatie over de geschiedenis van de psychoanalyse in Nederland. Van 1987 tot 1991 was ze hoogleraar vrouwenstudies aan de Universiteit van Nijmegen. Ook was ze redacteur van het Amsterdams Sociologisch Tijdschrift.

Belangrijke thema's in haar werk zijn de intieme relaties tussen mannen en vrouwen en ouders en kinderen en het omgaan met emoties. Bekende werken van haar hand zijn De vrouw en het badwater (1992), Van huis uit (1997) (met wijlen Bram van Stolk) en Vroeg mondig, laat volwassen (2004).

Brinkgreve is getrouwd met de oud-omroepbestuurde…Lees verder op Wikipedia