Dvd
Nederlands

Het verdriet van België

Claude Goretta (regisseur), Hugo Claus (naar het werk van), Jurre Haanstra (componist)
Titel
Het verdriet van België
Regisseur
Claude Goretta
Naar het werk van
Hugo Claus
Componist
Jurre Haanstra
Acteur
Marianne Basler Damiaan De Schrijver Rik Van Uffelen Dirk Roofthooft
Taal
Nederlands
Uitgever
Lime-Lights Pictures, [2013]
2 dvd-video's
Oorspr. opname
1995
Speelduur
250 min.
Aantekening
Nederlands gesproken
EAN
5412012161658

Besprekingen

Vijfdelige televisieserie uit 1994, een Belgisch-Frans-Nederlandse coproductie onder regie van Claude Goretta (La dentellière; La provenciale). Hugo Claus schreef 'Het verdriet van België' in 1983, het is zijn bekendste werk en voor een groot deel autobiografisch. De elfjarige Louis Seynaeve is leerling op een katholiek internaat. We volgen hem in de jaren 1939-1947, waarin hij zich aansluit bij de Nationaal Socialistische Jeugd Vlaanderen, maar later een kritische blik krijgt op zijn omgeving en familie en besluit schrijver te worden. Het verhaal van Louis geeft ook een beeld van het leven in Vlaanderen in een periode van oorlog, collaboratie en strijd om het overleven. Bekendste acteurs zijn Marianne Basler, Damiaan De Schrijver, Rik van Uffelen en Dirk Roothooft. Algemeen Dagblad (12-10-'94) prees de sfeer, de acteurs en de beelden en noemde het 'een juweel (...) een mooi, zij het niet bloedstollend verhaal; een beetje een Heimat-achtig verhaal'.

Over Claude Goretta

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrice Guyot

Claude Goretta (Genève, 23 juni 1929 – aldaar, 20 februari 2019) was een Zwitserse film- en televisieregisseur.

Levensloop

Claude Goretta studeerde rechten aan de universiteit van Genève. Hij maakte zijn eerste film in 1957, samen met Alain Tanner, met wie hij samen werkzaam was aan het British Film Institute. De film is een impressionistische weergave van de Londense wijk Piccadilly Circus. Terug in Zwitserland maakte hij deel uit van de Groupe de 5, met Alain Tanner, Jean-Louis Roy, Michel Soutter, en Yves Yersin. Goretta maakte in het begin van zijn carrière vooral televisieproducties, waaronder verfilmingen van literaire werken die van Tsjechov.

Zijn eerste echte zelfstandige speelfilm, getiteld Le Fou, met François Simon in de hoofdrol, ontving een prijs als de beste Zwitserse film van 1970 van de Zwitserse bond van Filmcritici. L'Invitation haalde de buitenlandse bioscopen, met een mooie hoofdrol van Jean-Luc …Lees verder op Wikipedia