Boek
Engels

New ways to kill your mother : writers and their families

Colm Tóibín (auteur)

New ways to kill your mother : writers and their families

Vijftien essays over schrijvers die een bijzondere, complexe of getormenteerde band hebben met een ouder, partner, broer of zus.
Titel
New ways to kill your mother : writers and their families
Auteur
Colm Tóibín
Taal
Engels
Editie
2
Uitgever
London: Viking, 2012
346 p.
ISBN
9780670918164 (hardback)

Besprekingen

Bundel met vijftien essays waarin Tóibín de invloed van familieleven en jeugdervaringen op het werk van zeven Ierse en zeven 'internationale' schrijvers onderzoekt. Behandeld worden o.a.: W.B. Yeats, J.M. Synge, Samuel Beckett, Roddy Doyle, Thomas Mann, J.L. Borges, Tennessee Williams, John Cheever en James Baldwin. Aan de orde komen onder meer: psychologische drijfveren om de vader te overtreffen (voorbeeld: Synge’s relatie met Molly Allgood werd door zijn familie afgekeurd, waarna hij voor haar de vrouwelijke hoofdrol in ‘The Playboy of the Western World’ creëerde, dat vadermoord als thema heeft) en (homo)seksuele relaties (vaak met een decadente ondertoon; de familie Mann (Thomas, Heinrich, Erika et al) spant wat dat betreft hier de kroon). Interessant is verder de vergelijking van het vroege werk van Baldwin met twee boeken van Barack Obama*. Enkele essays werden eerder als lezingen gepubliceerd; de meeste zijn afkomstig uit The London Review of Books. Van belang voor lezers met b…Lees verder

Over Colm Tóibín

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Colm Tóibín, (Enniscorthy, 30 mei 1955) is een Iers schrijver, journalist en literatuurcriticus. Tevens geldt hij als een gerenommeerd academicus.

Leven en werk

Tóibín groeide op in een katholieke familie die zich actief inzetten voor de Ierse vrijheidsstrijd. Hij studeerde aan de Nationale Universiteit van Ierland te Dublin. Van 1975 tot 1978 woonde hij in Barcelona, waar hij Engelse doceerde. Begin jaren tachtig keerde hij terug naar Ierland en begon te werken als journalist. Als zodanig was hij ook enige jaren werkzaam vanuit Argentinië. Onder invloed van het werk van Ernest Hemingway koos hij vanaf de jaren negentig primair voor de literatuur. In die periode ontwikkelde hij zich ook tot een gerenommeerd academicus. Hij doceerde creatief schrijven aan de Universiteit van Manchester en is anno 2021 hoofd van- en professor aan de Universiteit van Liverpool.

Tóibín heeft een sobere, indringende, enigszins afstandelij…Lees verder op Wikipedia