Boek
Nederlands

Schaduwen over de toendra

Dalia Grinkevičiūtė (auteur), Jan Bert Kanon (vertaler)
Titel
Schaduwen over de toendra
Auteur
Dalia Grinkevičiūtė
Vertaler
Jan Bert Kanon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Litouws
Oorspr. titel
Lietuviai prie Laptevų jūros
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2019
207 p. : foto's
ISBN
9789026346071 (hardback)

Besprekingen

In 1940 werden de Baltische republieken ingelijfd bij de Sovjet-Unie. In 1941 werd heel de politieke, economische en culturele elite, meer dan 100.000 Balten, naar Siberië gedeporteerd in vieze en overbevolkte veewagons in mensonterende omstandigheden. Bij hen was ook het gezin van de 14-jarige Litouwse Dalia (1927-1987). Ze vertelt niet waarom zij opgepakt werden, maar dat is duidelijk: haar vader was een hoge ambtenaar bij de nationale bank. De verschrikkelijke reis naar de ijskoude noordelijke IJszee duurde maanden. Daar moesten ze dwangarbeid verrichten, tot achttien uur per dag. Ze leden honger, velen werden ziek, ze werden dagelijks geconfronteerd met luizen en met vele dode mensen. In 1949 kon ze wegvluchten naar Litouwen en onderduiken. Daar beschreef ze haar ervaringen en begroef ze dat dagboek in de tuin uit angst voor de KGB. In 1950 werd ze opnieuw naar Siberië gevoerd. Na haar vrijlating in 1954/56 studeerde ze voor arts. Ze was dat tot 1974, toen ze ontslagen werd omwill…Lees verder

Verslag uit de hel

Het teruggevonden dagboek van het Litouwse meisje Dalia Grinkevičiūtė hoort op de wereldlijst van de politieke horrorliteratuur.

Soms denk je dat je over een bepaald onderwerp zoveel gelezen hebt dat je er niets nieuws meer over kunt verwachten. Maar dit boek van de Litouwse Dalia Grinkevičiūtė (1927-1987) overtreft alle kampliteratuur die ik van Russische schrijvers heb gelezen. Niet door de literaire stijl maar door de gedetailleerdheid van het verslag. De schrijfster is als 15-jarig meisje met haar ouders en andere Litouwse gezinnen naar een onherbergzaam eiland ver boven de Poolcirkel gedeporteerd. Bij aankomst "grijpt pure ontzetting mij bij de keel. Overal toendra, kale toendra en nog eens toendra, geen plantje zover het oog reikt, alleen maar mos". In deze leegte worden de bannelingen gedumpt met een tentzeil en moeten zelf een onderkomen bouwen uit de stenen die nog in het ruim van een schip liggen, en dat nog vóór de tien maanden durende poolwinter begint.

Als Dalia na acht jaar weet te ontsnappen schrijft ze haar ervaringen op en verstopt die in een weckfles in de tuin van haar…Lees verder

Over Dalia Grinkevičiūtė

Dalia Grinkevičiūtė (Kaunas, 28 mei 1927-25 december 1987) was een Litouwse arts en schrijver. Ze is vooral bekend om haar memoires over het ballingschap en onderdrukking door de Sovjet-Unie. Deze werden vanaf 1979 in meerdere edities gepubliceerd. Ze maken nu deel uit van het Litouwse schoolcurriculum en zijn vertaald in het Engels en Duits.

Biografie

Ze werd geboren in Kaunas en studeerde aan het lokale meisjesgymnasium. Na de Sovjet-bezetting van Litouwen werd het gezin verbannen in de eerste golf van deportaties die in juni 1941 plaatsvond. Dalia's vader werd gescheiden van de rest van het gezin en stierf in de Oeral. Dalia, haar moeder en haar broer werden eerst naar de Altaj gestuurd en vervolgens naar Trofimovsk (Трофимовский пгт) in Jakoetië getransporteerd, een gevangeniseiland in de delta van de Lena, ver boven de poolcirkel. Veel van de gedeporteerden stierven van kou en honger.

In 1…Lees verder op Wikipedia