Boek
Nederlands

Emotionele intelligentie : emoties als sleutel tot succes

Daniel Goleman (auteur), Mirjam Westbroek (vertaler)
+1
Emotionele intelligentie : emoties als sleutel tot succes
×
Emotionele intelligentie : emoties als sleutel tot succes Emotionele intelligentie : emoties als sleutel tot succes

Emotionele intelligentie : emoties als sleutel tot succes

Studie over het belang van emotionele vaardigheden als doorslaggevende factor voor succes in werk en relaties.
Titel
Emotionele intelligentie : emoties als sleutel tot succes
Auteur
Daniel Goleman
Vertaler
Mirjam Westbroek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Emotional intelligence
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Business Contact, 2021
448 pagina's : illustraties
ISBN
9789047006749 (paperback)

Besprekingen

Alles wijst erop dat we kinderen het emotionele ABC moeten leren, de fundamentele vaardigheden van het hart. Vandaag de dag is het de neurowetenschap die ervoor pleit om de emoties serieus te nemen. Geestelijke mishandeling, drive-by shootings en posttraumatische stress zijn termen die in de afgelopen jaren zijn doorgedrongen tot het dagelijkse taalgebruik. Het wel of niet slagen in de maatschappij wordt vaak bepaald door de vaardigheden die emotionele intelligentie heten. Zelfbeheersing, geestdrift en doorzettingsvermogen en het vermogen om jezelf te motiveren. Dit boek laat zien dat je deze vaardigheden kinderen kunt bijbrengen. Een gestructureerd en leerzaam boek, met name geschikt voor studenten en leerlingen psychologie, sociologie of pedagogiek. Daniël Goleman is doctor in de psychologie geworden aan de universiteit van Harvard, was chefredacteur van Psychology Today en schrijft nu voor de New York Times over psychologie, gedrag en hersenonderzoek.

Over Daniel Goleman

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door anonimoa

Daniel Goleman (Stockton, 7 maart 1946) is een Amerikaans psycholoog, schrijver en wetenschapsjournalist. Hij introduceerde voor een breed publiek het begrip emotionele intelligentie. Zijn belangrijkste en meest invloedrijke idee is dat de prestaties van mensen (werknemers) niet uitsluitend afhankelijk zijn van hun intelligentie (IQ), maar ook (en wellicht in sterkere mate) door hun vermogen in sociale situaties goed te functioneren (emotionele intelligentie). Hoewel dat idee ook destijds niet nieuw genoemd kon worden, werd het wel op zeer aansprekende wijze door hem verwoord.

Volgens Goleman bezit het zelfvoelende brein zelfkennis, zelfbeheersing, geestdrift en het vermogen eigen emoties te herkennen en zichzelf te motiveren. Daniël Goleman was aan het begin van zijn carrière verbonden aan de Harvard University en enige tijd hoofdredacteur van Psychology Today. Er zijn ook regelmatig artikelen van hem verschenen in de New York Times.

Trivia…Lees verder op Wikipedia