Boek
Nederlands

Meer dan een broer

David Diop (auteur)

Meer dan een broer

Genre:
Titel
Meer dan een broer
Auteur
David Diop 1966-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Frère d'âme
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2019
154 p.
ISBN
9789059368613 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is Alfa Ndiaye één van de Senegalese scherpschutters in het Franse leger. Wanneer zijn medesoldaat Mademba Diop, die ‘meer dan een broer’ is voor hem, levensgevaarlijk gewond raakt, kan Alfa zich er niet toe zetten hem uit zijn lijden te verlossen, hoewel Mademba daar tot drie keer toe om vraagt. Gedreven door schuldgevoel neemt hij op gruwelijke wijze wraak, zo erg dat de kapitein besluit hem weg te sturen van de loopgraven. Hij moet tot rust komen en zichzelf weer vinden. Hij denkt terug aan zijn kindertijd, aan zijn vriendschap met Mademba en zijn eerste liefde Fary. In korte zinnen die vaak herhaald worden, als een soort mantra, neemt Alfa de lezer in zijn bijna hallucinerende monoloog, die hij richt tot zijn vriend, mee in zijn herinneringen aan Afrika en de oorlog. Een opmerkelijk en aangrijpend verhaal in een bijzondere stijl van naïeve poëzie dat de lezer aanzet tot nadenken over hoe wreed een oorlog kan zijn en wat dat met mensen doet. De schrij…Lees verder

Een Senegalese soldaat in een Franse oorlog

De onbekende kant van de Eerste Wereldoorlog wordt belicht in een roman van allure.

Over de Eerste Wereldoorlog zijn bibliotheken vol geschreven. De Senegalees-Franse auteur en universiteitsdocent David Diop vestigt met zijn zojuist vertaalde prachtige roman 'Meer dan een broer' de aandacht op een niet onbekende, maar wel onderbelichte kant van het conflict: de rol van de Afrikaanse soldaten die meevochten met hun kolonisatoren. Het boek kreeg in Frankrijk een belangrijke prijs en president Macron ontving de schrijver in het Elysée-paleis.

'Meer dan een broer' vertelt over Alfa en zijn jeugdvriend Mademba. De vader van de laatstgenoemde heeft de eerste geadopteerd, nadat diens moeder verdween. "We zijn meer dan broers", is Alfa's overtuiging, "want we hebben elkaar als broers gekozen". Samen hebben zij dienst genomen in het Franse leger, maar tijdens een van de eerste aanvallen waaraan hun compagnie deelneemt, sterft Mademba in Alfa's armen. Tot drie keer toe smeekt Mademba Alfa hem uit zijn lijden te verlossen. "Maar tegenover jou, Mademba, was ik n…Lees verder

Over David Diop

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

David Diop, (Parijs, 24 februari 1966) is een Frans literatuurwetenschapper en schrijver. In 2018 ontving hij de Prix Goncourt des lycéens voor zijn roman Frère d’âme (Meer dan een broer).

Biografie

David Diop werd geboren in Parijs, maar groeide op in Senegal. Hij ging naar de lagere school en de middelbare school in Dakar. Hij keerde terug naar Frankrijk om te studeren aan de Universiteit van Toulouse en vervolgens in Parijs. Hij behaalde zijn doctoraal examen literatuurwetenschap aan de Sorbonne waar hij enkele jaren later ook promoveerde op de Franse literatuur van de 18e eeuw.

In 1998 werd hij benoemd tot docent literatuurwetenschap aan de Université de Pau et des pays de l’Adour. Daar doceert hij 18e-eeuwse literatuur en Franstalige Afrikaanse literatuur. Sinds 2009 leidt hij een onderzoeksgroep over de Europese vertegenwoordigingen van Afrika en de Afrikanen in de 17e en 18e eeuw.

Na zijn promo…Lees verder op Wikipedia