Boek
Nederlands

De kolonisatie van de toekomst : leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe

+1
De kolonisatie van de toekomst : leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe
×
De kolonisatie van de toekomst : leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe De kolonisatie van de toekomst : leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe

De kolonisatie van de toekomst : leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe

In de reeks:
Volledige en geannoteerde tekst van de 50ste Huizinga-lezing, van de veelgelauwerde Belgische cultuurhistoricus/archeoloog/schrijver David Van Reybrouck, uitgesproken op 12 december 2021 met als onderwerp het klimaatbeleid.
Titel
De kolonisatie van de toekomst : leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe
Auteur
David Van Reybrouck
Taal
Nederlands
Uitgever
Diemen: EW, 2021
68 p.
Aantekening
Tekst van de vijftigste Huizinga-lezing op 10 december 2021 in de Pieterskerk in Leiden
ISBN
9789463480987 (paperback)

Besprekingen

Dit boekje bevat de volledige en geannoteerde tekst van de 50ste Huizinga-lezing, die de veelgelauwerde Belgische cultuurhistoricus/archeoloog/schrijver David Van Reybrouck op 12 december 2021 heeft uitgesproken in de Pieterskerk in Leiden. De lezing was een felle aanklacht tegen het zijns inziens te slappe klimaatbeleid en een pleidooi voor grotere betrokkenheid van de burger bij dat beleid om een catastrofe in de toekomst te voorkomen. Toegevoegd aan de tekst van de lezing zijn een levensschets van de naamgever van de lezingen (geschreven door Gerry van der List) en ’Een kleine geschiedenis van de Huizinga-lezing’ (geschreven door Lennaert Lubberding) met een overzicht van alle voorgaande Huizinga-lezingen. Verder bevat het boekje Noten en een Register. De eigenlijke lezing neemt slechts de helft van het boekje in beslag, de andere helft is voor genoemde extra’s. Sobere uitvoering: paperback, geen kleurendruk en geen illustraties. Maatschappelijk relevant boekje; beperkte lezerskring.

Over David Van Reybrouck

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elena Ternovaja

David Grégoire Van Reybrouck (Brugge, 11 september 1971) is een Belgisch cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2010 ontving hij drie belangrijke literaire onderscheidingen en in 2014 won hij de Gouden Ganzenveer.

Biografie

Familie

Van Reybrouck groeide op in het West-Vlaamse Assebroek bij Brugge, in een familie van bloemisten, boekbinders, elektriciens en kunstenaars. Zijn vader Dirk Van Reybrouck (1939-2006) was ingenieur en werkte van 1962 tot 1966 voor de Congolese spoorwegmaatschappij Bas-Congo-Katanga (BCK) op post in Likasi (toen Jadotstad). Zijn moeder Bernadette De Bouvere was lerares plastische opvoeding en schrijft gedichten.

Zijn grootvader Gregoire De Bouvere was sterk geïnspireerd door de Kajottersbeweging waar hij actief toe behoorde, en was werkzaam als boekbinder bij de Brugse uitgeverij Desclée de Brouwer. Zijn taak bestond erin missalen en brevieren te voorzien…Lees verder op Wikipedia