Als een alleenstaande moeder achter de identiteit van de oude man komt die haar 12-jarige dochter iedere dag na schooltijd in het Seattle Aquarium ontmoet, worden oude wonden uit haar jeugd opengereten en raakt de relatie tussen moeder en dochter ernstig verstoord.
Titel
Aquarium
Auteur
David Vann
Vertaler
Arjaan van Nimwegen Thijs van Nimwegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Aquarium
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
252 p.
ISBN
9789023491651 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Mensen met vinnen

Met Aquarium slaat David Vann nieuwe wegen in, al blijft het gewelddadige decor herkenbaar.

De nieuwe roman van David Vann begint met een scène in het aquarium van Seattle. De twaalfjarige Caitlin staat te kijken naar de drievlekkige voelsprietvis, een soort waarvan bekend staat dat het mannetje de eieren bij zich houdt. Uit Vanns verhalenbundel Legende van een zelfmoord en uit romans als Goat Mountain weten we dat de mannen in zijn boeken niet betrouwbaar zijn. Ze zijn grillig, woest, depressief en ze laten hun kinderen dingen doen waar ze te jong voor zijn. Toch zijn ze geen ongecompliceerde slechteriken. Vanns eerste vier boeken zijn autobiografisch getint en de schrijver vertelt in interviews vol vuur over de jachtpartijen en natuurtochten met zijn vader en grootvader. In een van Vanns meest ingrijpende herinneringen draait het om een reuzenheilbot die hij mee hielp vangen als kind. De manier waarop het dier langzaam opdoemde uit het donkere water is volgens Vann een metafoor voor de verbeelding van de schrijver.

Slachtoffer

Aquarium is Vanns eerste niet-a…Lees verder

De 12-jarige Caitlin heeft een hechte band met haar alleenstaande moeder die als havenarbeider werkt in Seattle. Ze wonen ver weg van school en haar moeder maakt lange uren dus iedere dag wacht ze na school – ze is gefascineerd door vissen - een paar uur op haar moeder bij het Seattle Aquarium. Daar ontmoet ze een oude man met wie ze vriendschap sluit en iedere dag na schooltijd praat en naar de vissen kijkt. Op school sluit ze een hechte vriendschap met een Indiaas meisje die uitgroeit tot een prille, eerste relatie. Maar als haar moeder achter haar vriendschap met de oude man komt en achter zijn identiteit, worden oude wonden opengereten en loopt het volledig uit de hand tussen Caitlin en haar moeder. Disfunctionele families, ontspoorde familierelaties en de soms gewelddadige gevolgen zijn ook in deze roman van Vann (1966) weer het hoofdthema. De natuur is minder aanwezig, op de vissen na die hier, net zoals in zijn sterke, meervoudig bekroonde autobiografische debuutroman ‘Legende …Lees verder

Over David Vann

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Esby (talk) 23:01, 3 June 2010 (UTC)

David Vann (Adak Island (Alaska), 19 oktober 1966) is een Amerikaanse schrijver. Zijn veelvuldig bekroonde werk omvat onder andere Legend of a suicide, Caribou Island, Dirt en Goat Mountain.

Biografie

De eerste zes jaar van zijn leven bracht David Vann door in Ketchikan, Alaska. Na de echtscheiding van zijn ouders leefde hij met zijn moeder en zijn zus in Californië. Toen David Vann dertien jaar oud was, pleegde zijn depressieve vader zelfmoord tijdens een telefoongesprek met Vanns stiefmoeder. Twee weken daarvoor had David Vann een aanbod van zijn vader afgeslagen om een jaar met hem in Alaska door te brengen. De in veel opzichten tragische familiegeschiedenis van de Vanns (een moord, een handvol zelfmoorden, echtscheidingen en overspel) vormt een leidmotief in het werk van David Vann, te beginnen met zijn eerste boek, de semiautobiografische verhalenbundel Legend of a suicide.

Het kost…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek