Boek
Nederlands

Jacques de fatalist en zijn meester

Denis Diderot (auteur)
+1
Jacques de fatalist en zijn meester
×
Jacques de fatalist en zijn meester Jacques de fatalist en zijn meester

Jacques de fatalist en zijn meester

De knecht Jacques en zijn werkgever trekken door Frankrijk, bespreken Jacques' amoureuze avonturen en discussie͏̈ren over voorbestemming de vrije wil.
Titel
Jacques de fatalist en zijn meester
Auteur
Denis Diderot
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Jacques le fataliste et son maitre
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2005
300 p.
ISBN
90-253-0876-7

Andere talen:

Besprekingen

Jacques de fatalist en zijn meester van Denis Diderot is een roman die alle romanwetten ontkent. Het is een verhaal dat geen verhaal wil zijn en een filosofisch traktaat dat de verlichtingsideeën relativeert, op de proef stelt, doordenkt tot op het einde en een tegenbeweging op gang brengt. Maar vooral is het een sprankelend loflied op de vrijheid, dat nog niets aan actualiteit heeft ingeboet.

Diderot vertelt zijn verhaal zonder de traditioneel essentiële elementen te willen meegeven: een portrettekening, een psychologische analyse, een verleden. Dit alles wordt de lezer niet verteld en de paradox is hier dat het géén abstract verhaal wordt, maar levendig, concreet overkomt. De beginregels van de roman zijn programmatorisch: "Hoe hadden ze elkaar ontmoet? Bij toeval, zoals iedereen. Hoe heetten ze? Wat gaat u dat aan? Waar kwamen ze vandaan? Van de dichtstbijzijnde plaats. Waar gingen ze heen? Weet een mens waar hij heen gaat? Wat zeiden ze? De meester zei niets, en Jacq…Lees verder
Dit boek is een van de bekendste romans uit de 18e eeuw. Of liever, het is een filosofische anti-roman, vol gesprekken en voortdurend onderbroken verhalen, waarin de knecht Jacques, een overtuigd determinist, en zijn meester, die vrijheid en toeval niet bij voorbaat buitensluit, al pratend en ruziënd met elkaar en met de schrijver en de lezer rondtrekken door het Frankrijk van hun tijd. Een sprankelend boek, opvallend modern van opzet en thematiek, in een prachtige nieuwe vertaling (de vorige, uit 1978, is inmiddels echt verouderd). Een boek dat bij een volgende druk wellicht kan worden aangevuld met een inleiding over Diderot en zijn tijd. Gebonden, kleine druk.

Over Denis Diderot

Denis Diderot (Langres, 5 oktober 1713 - Parijs, 31 juli 1784) was een Frans schrijver en filosoof, kunstcriticus en een prominente persoonlijkheid in de radicale Verlichting zoals Baruch Spinoza (1632-1677) en Pierre Bayle (1647-1706). Hij was tussen 1750 en 1776 met Jean le Rond d'Alembert redacteur van de Encyclopédie. Hij schreef ongeveer 6.000 van de 72.000 artikelen. In 1773 ondernam hij een journalistieke reis door Holland. Diderot was voor de vrijheid van meningsuiting en godsdienst en droeg bij aan de literatuur met zijn Jacques le Fataliste, een satirische roman waarmee hij de conventies over romans aan de kaak stelde en de vrije wil onderzocht.

Jeugd en jonge jaren

Denis Diderot werd geboren in Langres. Zijn vader – Didier Diderot – was een welgesteld smid, gespecialiseerd in het vervaardigen van messen en chirurgijninstrumenten. Didier was gehuwd met Angélique Vigneron en kreeg met ha…Lees verder op Wikipedia