Strip
Nederlands
In voormalig Nederlands-Indië worden de jonge geliefden Sai͏̈djah en Adinda het slachtoffer van het Nederlandsindische koloniale bewind. Stripbewerking met expressieve kleurenillustraties van een fragment uit de roman 'Max Havelaar'. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Saïdjah en Adinda
Illustrator
Dick Matena
Scenarist
Multatuli
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2021
124 p. : ill.
Aantekening
Verhaal uit Max Havelaar
ISBN
9789029541084 (paperback)

Besprekingen

Dit klassieke liefdesverhaal, een op zichzelf staand fragment uit de beroemde roman Max Havelaar van Multatuli uit 1860, vertelt de tragische geschiedenis van twee jonge geliefden uit een boerendorpje in voormalig Nederlands-Indië. Zij worden het slachtoffer van de koloniale Nederlandse overheersers die de inheemse bevolking onderdrukken en uitbuiten. Saïdjah verlaat noodgedwongen zijn dorp om elders geld proberen te verdienen, Adinda belooft hem trouw te blijven. Maar het loopt allemaal anders. Een indringend geschreven, treurig en aangrijpend verhaal, tevens een felle aanklacht, toen al!, tegen de koloniale overheersing. Matena heeft het mooi en zeer passend in beeld gebracht in expressieve tekeningen (aquarel en inkt) in sobere overwegend bruin- en groentinten. Bevat, op wat kleinigheden na, de gehele tekst van het oorspronkelijk verhaal. Spelling en interpunctie zijn wat aangepast. Matena, al bekend door zijn andere succesvolle literaire verstrippingen, onder andere van 'De avonde…Lees verder

Over Dick Matena

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Dick Matena (Den Haag, 24 april 1943) is een Nederlandse striptekenaar en scenarist van stripverhalen. Behalve onder zijn echte naam publiceerde hij onder de pseudoniemen A. den Dooier, John Kelly en Dick Richards.

Biografie

Matena begon in 1960 op 17-jarige leeftijd onbetaald bij de Toonder Studio's. In het begin werkte Matena vooral mee aan tekenprojecten van Tom Poes (1962-1963) en Panda (1961-1968). In 1964 ging hij freelance werken, in eerste instantie alleen voor de Toonder studio's. Hij tekende in het begin onder andere zijn eerste eigen strip Polletje Pluim. In 1968 verscheen de eerste strip van zijn eigen hand in het jeugdtijdschrift Pep.

Voor Pep tekende hij de strips De Argonautjes (1968-1973) en Ridder Roodhart (1969-1971), naar scenario's van Lo Hartog van Banda. Zelf schreef hij de scenario's voor de Macaroni's (1971-1975) en Blook (1972-1973). Later tekende en schreef hij de strip Grote Pyr (1…Lees verder op Wikipedia