Boek
Nederlands

Wolken &c. : vademecum

Donald Niedekker (auteur)
+1
Wolken &c. : vademecum
×
Wolken &c. : vademecum Wolken &c. : vademecum

Wolken &c. : vademecum

Genre:
Twaalf seizoenen uit het leven van een reiziger en schrijver die op diverse plaatsen in Europa aan een nieuw boek werkt.
Onderwerp
Schrijverschap, Reizen
Extra onderwerp
NRC, boeken **1/2
Titel
Wolken &c. : vademecum
Auteur
Donald Niedekker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Koppernik, © 2018
438 p.
ISBN
9789492313522 (paperback)

Besprekingen

Drie jaar, twaalf seizoenen, uit het leven van een naamloos blijvende man, soms een hij, dan een ik, dan een je. Reizen en schrijven bepalen zijn leven en de lezer reist met hem mee in dit, van de ondertitel ‘vademecum’ voorziene boek. De locaties waar hij verblijft (in Nederland, Duitsland, Hongarije, Noorwegen, Oekraïne) spelen een belangrijke rol in deze rijke maar wonderlijke roman. De hoofdpersoon woont overal korte of langere tijd, zich in leven houdend met werk als onder andere postbode, maar is vooral bezig met het waarnemen en beschrijven van zijn omgeving en het nadenken over en werken aan zijn boek in wording. De nauwkeurigheid en taalrijkdom van die beschrijvingen (dialogen zijn er amper) tonen Niedekkers kwaliteiten. Maar het vrijwel ontbreken van een plot en de vele verwijzingen naar werk van andere auteurs maken dit ook tot een boek voor een zeer geïnteresseerd publiek. Niedekker (1963) publiceert sinds 1989 reisboeken (in samenwerkingen met andere auteurs), dichtbundel…Lees verder

Over Donald Niedekker

Donald B. Niedekker (Amsterdam, 14 januari 1963) is dichter en schrijver te Heiloo. Hij publiceerde met fotograaf Harold Naaijer een aantal reisboeken. Hierna publiceerde hij romans, novellen en dichtbundels. Zijn romandebuut is Hier ben ik uit 2002. Hoofdonderwerpen zijn de familie Bruynzeel en liefdevolle herinneringen aan zijn grootvader.

In 2008 schreef Niedekker onder het pseudoniem Ellen Wenkelbach het boek Het moet wel beschaafd blijven waarin hij het leven van de hoofdpersoon Carla beschrijft. Deze roman gaat over eenzaamheid en over de onbelangrijkheid van luxe. De roman Oksana werd in 2017 genomineerd voor de Fintro literatuurprijs. Niedekker ontving in 2021 de Brusselse VUB Luc Bucquoye Prijs voor eigenzinnige literatuur, en kreeg de F. Bordewijk-prijs 2022 voor Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost.

Werk van Donald Niedekker