Boek
Nederlands

Zo zie je alles : een vertelling

Donald Niedekker (auteur)
+1
Zo zie je alles : een vertelling
×
Zo zie je alles : een vertelling Zo zie je alles : een vertelling

Zo zie je alles : een vertelling

Genre:
Tijdens een zondag waarop hij een maquette maakt van de IKEA-vestiging waar hij werkt, komen bij een gei͏̈soleerd levende man herinneringen boven aan gebeurtenissen die zijn leven hebben bepaald.
Titel
Zo zie je alles : een vertelling
Auteur
Donald Niedekker
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2019
149 p.
ISBN
9789492313713 (paperback)

Besprekingen

De wereld in miniatuur

Roman. Donald Niedekker schrijft haast ongemerkt een bijzonder oeuvre bij elkaar. Zijn uit miniatuurtjes opgebouwde romans treffen geregeld het hart van de mensen die hun tanden erin zetten. Maar ondanks de Fintro Literatuurprijs-nominatie voor Oksana (2017), lijkt het grotere publiek een afwachtende houding aan te nemen. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Zo zie je alles is een pareltje dat iedereen zou moeten lezen.

Een man woont alleen in de Friese boerderij waarin hij is opgegroeid. Zijn ouders zijn al jaren dood. Zelf zit hij dicht tegen zijn pensioen aan. Nog vier maanden slijpt hij dagelijks zo'n drieduizend potloden in de Groningse vestiging van Ikea. Maar dat lijkt slechts bijzaak. Het liefst van al is hij thuis, op de boerderij, waar hij een flink deel van een schuur heeft ingericht als werkplaats voor zijn gedetailleerde schaalmodellen. Als blijk van dank werkt hij aan een exacte kopie van de Ikea-vestiging waar hij zijn dagen slijt - schaal 1:87.

Die schaalmodellen zijn niet zomaar een hobby van een zonderlinge figuur. Zijn hele leven probeert de man al greep te krijgen op het bestaan door allerhande gebeurtenissen stil te zetten en te verkleinen. Het is een gewoonte geworden, verklapt hij ergens, maar wel een gewoonte die hem het 'genoegen' geeft 'de werkelijkheid, zij het op schaal, te verbeteren'. Dat betekent echter niet dat hij de grote vragen van het leven uit de weg gaa…Lees verder

De ik-figuur in deze originele korte roman is een man die al 30 jaar potloodslijper is bij IKEA in Groningen. Binnenkort gaat hij met pensioen en daarom werkt hij aan een maquette van de IKEA-vestiging, als afscheidscadeau voor zijn collega’s. Dat modelbouwen is zijn passie en op de zolder van zijn boerderij staan talrijke miniatuurwerelden, variërend van historische gebeurtenissen tot persoonlijke voorvallen en alledaagse momentopnamen, zoals hij het zelf formuleert. Werkend aan de miniatuur-IKEA gedurende een zondag komen herinneringen boven, onder meer aan zijn jeugd, waarin hij grote verliezen heeft geleden. Net als in eerder werk (zijn roman 'Oksana'* was in 2017 genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs) gaat het bij Niedekker (1963) ook hier vooral om de taal en de (vaak in lange zinnen) opgeroepen bijzondere beelden en minder om de plot, ondanks de even spannende als raadselachtige laatste pagina’s die op de volgende maandagochtend spelen. Dat maakt hem niet tot een auteur vo…Lees verder

Over Donald Niedekker

Donald B. Niedekker (Amsterdam, 14 januari 1963) is dichter en schrijver te Heiloo. Hij publiceerde met fotograaf Harold Naaijer een aantal reisboeken. Hierna publiceerde hij romans, novellen en dichtbundels. Zijn romandebuut is Hier ben ik uit 2002. Hoofdonderwerpen zijn de familie Bruynzeel en liefdevolle herinneringen aan zijn grootvader.

In 2008 schreef Niedekker onder het pseudoniem Ellen Wenkelbach het boek Het moet wel beschaafd blijven waarin hij het leven van de hoofdpersoon Carla beschrijft. Deze roman gaat over eenzaamheid en over de onbelangrijkheid van luxe. De roman Oksana werd in 2017 genomineerd voor de Fintro literatuurprijs. Niedekker ontving in 2021 de Brusselse VUB Luc Bucquoye Prijs voor eigenzinnige literatuur, en kreeg de 2022 F. Bordewijk-prijs voor Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost.

Werk van Donald Niedekker