Boek
Nederlands

Verloren land : de zeven stappen van democratie naar dictatuur

Ece Temelkuran (auteur)
+1
Verloren land : de zeven stappen van democratie naar dictatuur
×
Verloren land : de zeven stappen van democratie naar dictatuur Verloren land : de zeven stappen van democratie naar dictatuur

Verloren land : de zeven stappen van democratie naar dictatuur

Persoonlijke beschrijving van de mechanismen van de teloorgang van de democratie, geïllustreerd aan de hand van het voorbeeld van Turkije.
Titel
Verloren land : de zeven stappen van democratie naar dictatuur
Auteur
Ece Temelkuran
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
How to lose a country : the seven steps from democracy to dictatorship
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2019
222 p.
ISBN
9789026344947 (paperback)

Besprekingen

Een urgente en krachtige verdediging van de democratie, waarin de auteur haar persoonlijke, Turkse, geschiedenis op soepele wijze verweeft met het grotere politieke en historische verhaal. Zij ontleedt de wereldwijde opkomst van het populisme en legt de patronen bloot die de wortels van onze democratie aantasten. Ze toont hiermee de ontelbare complexe manieren waarop de westerse landen onbewust bezig zijn hun eigen democratisch bestel te ondergraven. Het boek bevat zeven stappen die elk een verder afglijden van de democratie naar een dictatuur beschrijven. De terugkerende politieke onlusten in Turkije zijn volgens Temelkuran onderdeel van een wereldwijd fenomeen en moeten daarom gezien worden als een waarschuwing voor die landen die het patroon nog kunnen doorbreken, voordat zij, net als Turkije en Hongarije, politiek verlamd zullen zijn. De auteur is een gerenommeerd columniste en politiek commentator.

Over Ece Temelkuran

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door re:publica from Germany

Ece Temelkuran (Izmir, 22 juli 1973) is een Turkse journaliste.

Biografie

Ece Temelkuran studeerde rechten aan de universiteit van Ankara.Tussen 2000 en 2012 was ze columniste voor de kranten Milliyet (2000-2009) en Habertürk (2009-2012) en werden stukken van haar overgenomen door The Guardian en Le Monde Diplomatique. In 2012 wordt ze ontslaan wegens haar kritiek op de Turkse overheid.

Publicaties

Temelkuran schreef meerdere artikels en columns en daarnaast een 12-tal boeken.

  • Muz Sesleri (2010), roman die reeds in het Arabisch en Pools werd vertaald. In het Nederlands vertaald door Margreet Dorleijn onder de titel 'Het geluid van bananen' (2013, Uitg. Van Gennep, 319 blz.)
  • Deep Mountain, Across the Turkish-Armenian Divid (2010)
  • Book of the Edge
  • Ne Anlatayım Ben Sana (2006),
  • Verloren land (2019), b…Lees verder op Wikipedia