Station elf : roman

Emily St.John Mandel (auteur), Astrid Huisman (vertaler)
In de nabije toekomst breekt er een desastreuze epidemie uit: wie de Georgische Griep oploopt bezwijkt daaraan binnen 48 uur zonder enige kans op genezing.
Titel
Station elf : roman
Auteur
Emily St.John Mandel
Vertaler
Astrid Huisman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Station eleven
Parallelle titel
Station 11
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
383 p.
ISBN
9789025445409 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Shakespeare gaat viraal

In haar vierde roman beschrijft Emily St. John Mandel op overtuigende wijze het leven na een apocalyps.

De oude wereld is niet meer. Auto's, vliegtuigen, mobiele telefoons, medicijnen, tablets zijn verdwenen, twintig jaar nadat een mondiale griepepidemie de wereldbevolking rigoureus uitdunde. Hoe het zit in Europa, Azië of Afrika horen we niet in deze roman van de Canadese Mandel. De schrijfster concentreert zich op Noord-Amerika en met name op de regio rond de Grote Meren. Daar leven mensen in kleine enclaves. Ze zijn wantrouwig tegenover nieuwkomers, al laten ze wel het Reizende Symfonieorkest toe in hun midden. Dat orkest bestaat uit een twintigtal acteurs en muzikanten die Shakespeare opvoeren. Kirsten Raymonde, een van de acteurs, is acht wanneer de Apocalyps plaatsvindt. Op de vooravond van de griepuitbraak staat Kirsten op het podium: ze speelt mee in een productie van King Lear. De avond eindigt dramatisch, namelijk met de dood van Lear-vertolker Arthur Leander. Niemand kan op dat moment vermoeden dat haast alle aanwezigen in de zaal over enkele weken dood zullen zijn.

Lees verder

Parallellen met een pandemie

De nieuwe roman van de Canadese schrijver Emily St. John Mandel heeft veel gemeen met haar doorbraakroman over een verwoestende pandemie, zoals een hoofdrol voor toeval. Vooral de spannende structuur maakt van beide boeken een fascinerende leeservaring.

'Twee weken voor het einde van de commerciële luchtvaart vloog Miranda van New York naar Toronto.' Aldus de openingszin van een van de hoofdstukken van Station Elf (Station Eleven) van de Canadese schrijver Emily St. John Mandel. Het is een zin die sinds enkele maanden een geheel andere klank heeft dan bij het verschijnen van deze roman in 2014.

De kern van Station Elf, gelukkig nog altijd verkrijgbaar, wordt gevormd door een uiterst dodelijke griepepidemie en de nasleep daarvan. Deze roman, waarmee Mandel na drie eerdere boeken internationaal doorbrak, is qua structuur uitgesproken uitdagend. Hij beslaat een periode van ruim twintig jaar, waarbinnen voortdurend heen en weer wordt gesprongen in de tijd. Dat vergt een zekere concentratie van de lezer, maar de beloning is ernaar. Onthullingen uit het verleden en vooruitwijzingen naar de toekomst zorgen voor een prachtig opgebouwde en voortdurend toenemende spanning.

Onlangs verscheen Mandels nieuwe boek, Het glazen…Lees verder

Bijzondere, rijke en boeiende toekomstroman (Arthur C. Clarke Award 2015) van de Canadese schrijfster (1979). Via de beroemde acteur en filmster Arthur Leander, die tijdens een opvoering van King Lear aan een hartaanval sterft, zijn de belangrijkste personages verbonden. Die avond is ook het begin van de pandemie van de Georgische griep, die op één procent na de hele mensheid velt. Kirsten, als meisje getuige van Leanders dood en knipsels over hem verzamelend, reist twintig jaar later samen met het Reizende Symfonieorkest, een groep acteurs en muzikanten, rond nederzettingen van de Noordelijke Meren van Noord-Amerika om Shakespeare te brengen onder het motto ‘overleven is niet genoeg’. Mandel wisselt scènes van voor de pandemie af met de overlevingsstrijd erna. Het resultaat is een pageturner, waarin net als in recente soortgelijke (post)apocyptische literatuur als 'The ship' van Antonia Honeywell niet al te zeer de gruwelijkheid van de dan meer barbaarse samenleving centraal, maar de…Lees verder