Boek
Nederlands

De patatten zijn geschild : nagelbrieven 1975-1980

Eriek Verpale (auteur)

De patatten zijn geschild : nagelbrieven 1975-1980

Onderwerp
Verpale, Eriek
Titel
De patatten zijn geschild : nagelbrieven 1975-1980
Auteur
Eriek Verpale
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1998
224 p. : ill.
ISBN
90-295-5177-1

Besprekingen

Eriek Verpale publiceert brieven uit verpapte doos

ZELZATE - In De patatten zijn geschild zet Eriek Verpale een punt achter zijn huwelijk. Hij doet dat met een reeks onvervalste nagelbrieven en kattebelletjes aan zijn toenmalige huisgenote Cécile. In 2000 schrijft de brievenpenner zich met spitsbroeder Luuk Gruwez de prestigieuze Privé-Domeinreeks in. Over zijn werk op de planken groeit geen gras, en zijn romans Alles in het klein en co genieten goede verkoop. Of hij nog een genre ambieert? "Ik droom al lang van een musical", zegt Eriek Verpaele in café De Moedige-Bij Lydie.

"Ik ben een verwoed brievenschrijver", zegt Eriek Verpale. "Sinds mijn twaalfde. Op kostschool was brieven schrijven de navelstreng met de buitenwereld. Ik schreef naar mijn ouders en -zoals iedereen- een correspondentievriendin." "Waarom het genre hem goed is blijven liggen? De brief is een soort vrijbuiter", zegt Eriek. "Je kunt er alle mogelijke dingen mee doen. Er zijn wel een paar regels: er moet een hoofd, middenstuk en staart aanzitten, maar verder is er een ongelofelijke vrijheid. Je kunt erin aansnijden, afbreken, suggereren zoveel je wilt."

Vertellen

Behalve een briefschrijver is Eriek Verpale vooral een verteller. "En de briefvorm is uiterst geschikt voor het vertellen van verhalen", zegt hij. "Bij het eerste brievenboek dat ik las was het meteen raak: Nader tot U (1966) en Op weg naar het einde (1963) van Gerard Reve. Van zijn invloed ben ik nooit losgeraakt. Hij gaf me het plezier van het brieven schrijven. Daarna verslond ik alles wat ik maar kon krijgen a…Lees verder

Over Eriek Verpale

Eriek Verpale (werkelijke naam Eric Verpaele) (Zelzate, 2 februari 1952 – Ertvelde, 10 augustus 2015) was een Belgisch schrijver.

Levensloop

Hij volgde economie-talen als interne leerling bij de broeders in Oostakker-Lourdes en studeerde aan de Universiteit Gent, 1 jaar Germaanse filologie en 1 jaar slavistiek (1970-1972). De schrijver beweerde dat hij werd opgevoed door zijn uit Litouwen afkomstige joodse overgrootmoeder, die vlak naast hem woonde. Hierdoor werd zijn belangstelling gewekt voor de joodse cultuur. Verpale heeft dan ook verschillende vertalingen uit het Jiddisch en Hebreeuws op zijn naam staan.

Toen ik op de lagere school het alfabet leerde, heeft mijn overgrootmoeder me ook het Hebreeuwse alfabet geleerd. Ik kan niet zeggen dat ze me echt Jiddisch heeft geleerd, maar ze zorgde voor de basis. Later ben ik dat allemaal zelf gaan uitpluizen. Van '75 tot '77 heb ik Hebreeuw…Lees verder op Wikipedia