Boek
Nederlands

De ogen van de panda : een milieufilosofisch essay : een kwarteeuw later

De ogen van de panda : een milieufilosofisch essay : een kwarteeuw later

Vermeersch gaat eerst in op de evolutie van expansiedrang naar milieuproblematiek, met onder meer aandacht voor het westerse vooruitgangsoptimisme, het globaliserend denken en de ecologische benadering. Vervolgens bespreekt hij de ecofilosofie en de milieu-ethiek.
Onderwerp
Milieufilosofie
Titel
De ogen van de panda : een milieufilosofisch essay : een kwarteeuw later
Auteur
Etienne Vermeersch
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2011
159 p.
ISBN
9789089241122 (paperback)

Besprekingen

Een kwart eeuw na het verschijnen van dit belangrijke milieufilosofische essay van de Gentse moraalfilosoof Etienne Vermeersch volgt nu een heruitgave waaraan bewust nauwelijks gesleuteld is (er werden slechts stilistische en een enkele terminologische aanpassing gemaakt). In een eerste deel gaat Vermeersch in op de evolutie van expansiedrang naar milieuproblematiek, met onder meer aandacht voor het westerse vooruitgangsoptimisme, het globaliserend denken en de ecologische benadering. Vervolgens bespreekt de auteur de ecofilosofie en de milieu-ethiek. Als appendix is er een toespraak van Chief Seattle uit 1885. Vermeersch opteerde ervoor om in een voorwoord en naschrift het werk in de huidige context te plaatsen, en te evalueren in hoeverre zijn bevindingen van toen nog steeds gelden. Zijn besluit is dat zijn betoog globaal gezien standhoudt en dat zijn argumenten sindsdien zelfs aan kracht gewonnen hebben. Het productiesysteem van onze welvaart stevent nog steeds af op een langzame m…Lees verder

Over Etienne Vermeersch

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Etienne Vermeersch (Sint-Michiels, 2 mei 1934 – Gent, 18 januari 2019) was een Belgisch filosoof, ethicus, klassiek filoloog, scepticus en opiniemaker. Hij was hoogleraar en ere-vicerector aan de Universiteit Gent.

Levensloop

Afkomst en jeugdjaren

Vermeersch' vader, Cyriel, was een smid en spoorwegarbeider. Hij was geboren in Aartrijke in 1899, zoon van August en Elisa Martens. Vermeersch zijn moeder Clara Willaert was geboren in Leke in 1900, dochter van Emiel en Florence Waermoes. Zij had vroeger ‘gediend’ bij adellijke families en hoge bourgeoisie.

Zijn vader was zijn loopbaan begonnen als stoker bij de spoorweg (den iezerweg); was met de crisis van de jaren 30 afgedankt en was dan opnieuw smid geworden en handelaar in kachels, wasmachines, enz. In 1936 is hij opnieuw begonnen bij de spoorweg en bracht het tot machinist, wat hij tot zijn pensioen gebleven is.

Lees verder op Wikipedia