Boek
Nederlands

Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek

Francis Fukuyama (auteur)
+1
Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek
×
Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek

Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek

Beschouwing door de Amerikaanse politiek filosoof over de verloedering van de waardigheid in de internationale politiek, met een aanklacht tegen het groeiende populisme.
Titel
Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek
Auteur
Francis Fukuyama
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Identity : the demand for dignity and the politics of resentment
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2019
267 pagina's
ISBN
9789045037806 (paperback) 9789045040479 (paperback, ISBN sticker)

Besprekingen

In 1992 schreef de vooraanstaande Amerikaanse politiek filosoof Francis Fukuyama (1952) het indrukwekkende boek 'Het einde van de geschiedenis en de laatste mens'. Daarin noemde hij Donald Trump een voorbeeld van een ambitieuze man wiens verlangen naar erkenning veilig was gekanaliseerd in een zakelijke carrière. De verkiezing van Trump tot president in 2016 kwam ook voor hem als een volkomen verrassing. De electorale ruimte die in de Verenigde Staten bestond om zo’n verkiezingsuitslag mogelijk te maken is een belangrijk thema in dit boek over identiteit en waardigheid. Voor de beschrijving van het begrip identiteit gaat de auteur onder andere te rade bij theorieën van Freud en Nietzsche en moralisten als Rieff en Lasch, om vast te stellen dat mensen liever erkenning vragen voor hun gelijkheid aan andere mensen dan voor hun individualiteit. Fukuyama eindigt met een reeks, ook voor Europa geldende, aanbevelingen, zoals het afschaffen van dubbele nationaliteit en het (her)invoeren van e…Lees verder

Over Francis Fukuyama

CC BY 2.0 - Foto van/door Gobierno de Chile

Yoshihiro Francis Fukuyama (Chicago, 27 oktober 1952) is een Amerikaanse socioloog, politicoloog en filosoof. Zijn bekendste werken zijn The End of History and the Last Man (1992) en The Great Disruption (1996).

Fukuyama is hoogleraar aan de faculteit politieke wetenschappen van de universiteit van Stanford. Aldaar is hij sinds 2010 ook hoofdonderzoeker bij het Freeman Spogli Institute for International Studies, directeur van het Center on Democracy, Development and the Rule of Law en onderwijsdirecteur van Ford Dorsey master's of International Policy. Voordien was hij hoogleraar en directeur van het internationale ontwikkelingsprogramma aan de School of Advanced International Studies van de Johns Hopkins-universiteit. Voorheen was hij hoogleraar aan de School of Public Policy van de George Mason-universiteit.

Levensloop

Fukuyama is een van de oprichters van het Project fo…Lees verder op Wikipedia