Boek
Nederlands

Zoveel nabijheid : gedichten

Frans Budé (auteur)

Zoveel nabijheid : gedichten

Met verbeelding en inlevingsvermogen weet Frans Budé de geheimen achter het bestaan te ontrafelen In Zoveel nabijheid brengt Frans Budé uiterst beeldend en met groot inlevingsvermogen het onbekende van een veelal onzichtbare wereld naar voren. Aardrijken die wel of niet echt bestaan: de dichter reist erheen zonder een voet te verzetten. In zijn rijke verbeelding verplaatst hij zich evengoed naar h
Titel
Zoveel nabijheid : gedichten
Auteur
Frans Budé
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2018
126 p.
ISBN
9789029092821 (paperback)

Besprekingen

In zijn gedichtenbundel ‘Zoveel Nabijheid’ toont dichter Frans Budé het dagelijkse leven van gewone mensen in de wereld. Vervolgens brengt hij zijn dromen tot leven in het deel 'Een zomer in de Cevennen’ en observeert hij insecten in de ‘Kleine insectologie’. De dichter heeft oog voor detail en is in staat hetgeen er rondom ons plaatsvindt te duiden. Dieren, mensen en planten komen ter sprake, hier maar ook in verre oorden: ‘We lopen aan eigen schaduw vooruit / vervloeien met de muziek om ons heen / Ik zie je, al spreek je geen woord’. De woorden vormen een klassieke stijl en bieden troost en medeleven. Hij geeft aan dat er behalve grote problemen ook nog details zijn die het leven juist zin geven. Zo biedt de ‘uitgestrekte stilte’ van de dichter veel leven, oftewel, ‘zoveel nabijheid’, zoals hij die zelf noemt. Wie de gedichten leest, kan daaraan korte tijd plezier beleven, maar de woorden kunnen ook een aanzet geven tot diepere gedachten en een geheel ander zicht op ons bestaan. Een…Lees verder

Over Frans Budé

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Riet Budé-Dolders

Franciscus Hyacinthus Gerardus Antonius (Frans) Budé (Maastricht, 28 december 1945) is een Nederlands dichter. Zijn eerste bundel verscheen in 1984, waarna hij een groot oeuvre van poëzie, proza en essays opbouwde.

Korte biografie

Budé debuteerde op drieëntwintigjarige leeftijd met gedichten in Elseviers Weekblad. Zijn debuutbundel Vlammend marmer verscheen pas jaren later, in 1984, bij het gerenommeerde uitgevershuis Meulenhoff, waaraan hij tot op de dag van vandaag verbonden is.

Van Budé verschenen tot nu toe dertien dichtbundels, een novelle, een boek met beschouwend proza en een bundeling prozastukken die ook als een vermomde autobiografie zijn te lezen: De dagen. Zijn werk is te plaatsen in de traditie die in Nederland wordt vertegenwoordigd door dichters als Gerrit Kouwenaar en H.C. ten Berge: oeuvrebouwers die een grote nadruk leggen op het ‘talige’ karakter van hun dichtwerk.

Budé…Lees verder op Wikipedia