Boek
Nederlands
Een jongeman staat terecht zonder dat hem duidelijk wordt op welke beschuldiging.
Titel
Het proces / Franz Kafka ; vertaald en van een nawoord voorzien door Willem van Toorn
Auteur
Franz Kafka
Vertaler
Willem Van Toorn
Uniforme titel
Der Prozess
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Process
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2021 | Andere uitgaves
232 p.
ISBN
9789025312671 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Op een ochtend wordt bankemployee Josef K. zonder zich van enigerlei misdaad bewust te zijn gearresteerd. In de volle overtuiging van zijn onschuld gaat hij de strijd aan met een volkomen ondoorzichtig 'rechtssysteem' waartegen hij uiteindelijk het onderspit moet delven. Wereldberoemde roman van Franz Kafka (1883-1924) die het verhaal begon te schrijven in 1914. Voortreffelijk vertaald door schrijver en dichter Willem van Toorn, die ook ander werk van Kafka voor zijn rekening nam. Met een toelichting bij deze uitgave door Malcolm Pasley en een nawoord van Van Toorn.

Over Franz Kafka

Franz Kafka (Praag, 3 juli 1883 – Kierling, 3 juni 1924) was een Duitstalige schrijver die wordt gezien als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk kreeg vooral na zijn dood een grote invloed op de westerse literatuur.

Kafka was aanvankelijk een staatsburger van Oostenrijk-Hongarije en meer in het bijzonder van de provincie Bohemen. Hij groeide op in de Duitstalige Joodse gemeenschap van Praag. Na het uiteenvallen van het Habsburgse keizerrijk en de oprichting van de Eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek in 1918 werd Bohemen bij die staat gevoegd en zodoende werd Kafka een Tsjecho-Slowaaks staatsburger. Hij verbleef ook enige tijd in Berlijn, de hoofdstad van de Weimarrepubliek. Dat maakte hem tot een typische Duitstalige en Midden-Europese auteur die niet gekoppeld kan worden aan een specifiek land. De benoeming van Kafka als 'Tsjechisch' auteur is daarom historisch incorrect omdat zijn taal niet Tsjechisch was en de staat Tsjechië niet beston…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek